Linkuri accesibilitate

Referendumul ca instrument de presiune


Igor Boţan: În ultimii 100 de ani, în Rusia a avut loc un singur referendum. Iată toată istoria referendumurilor din Rusia, țara care promovează cu atâta elan tot felul de plebiscite în spațiul aferent.


Igor Boțan: „Democrațiile moderne sunt prin excelență democrații reprezentative, deci, puterea este dată reprezentanților poporului. De aceea referendumurile într-o democrație reprezentativă se efectuează exclusiv în cadrul legal. Ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă la Luhansk și în Donețk este de fapt un semnal că în Ucraina nu există putere reprezentativă, de aceea se recurge la aceste plebiscite populare.”

Europa Liberă: Dar Rada stă, bine mersi, pe locul ei, a delegat împuterniciri unui președinte, unui premier. De ce nu ar fi legitimă puterea de la Kiev?
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

Igor Boțan: „Pentru că așa spune Federația Rusă și președintele Putin care susține aceste rebeliuni în Estul Ucrainei. Deci, miezul problemei este că cei care au organizat referendumul și Federația Rusă susțin, sus și tare, că puterea nu este legitimă la Kiev, de aceea se recurge la aceste instrumente de exercitare a presiunii.”

Europa Liberă: Admitem că nu este legitimă. Admitem că este o insurgență pe Maidan. Atunci cei care reproșează Kievului ar trebui să asigure condiții de legalitate mult peste ceea ce se întâmplă la Kiev. În peninsula Crimeea unde, așa cum afirmă Rogozin, în cel mai recent interviu, exista pericol pentru populație, ar fi trebuit rușii să asigure o legalitate și condiții, și securitate pentru populație mult peste ceea ce au avut înainte.

Igor Boțan: „Există un conflict între Kiev și Moscova. Moscova spune că această putere este nelegitimă, nereprezentativă, de aceea prin persoanele de influență, prin agenții de influență, exploatând atitudinile cetățenilor, recurg la așa-zisele plebiscite. Deci, nu putem vorbi despre condițiile normale la care vă referiți dumneavoastră, că există legea, în cadrul legii se inițiază la început un referendum care primește acceptul instituțiilor statului abilitate, se organizează întreg procesul, în conformitate cu legi foarte strict expuse. Toate aceste elemente lipsesc cu desăvârșire. Tocmai de aceea trecem la partea a doua a problemei noastre, este vorba despre instrumente de manipulare și de exercitare a presiunilor într-un conflict între Moscova și Kiev și o parte din populație.”

Europa Liberă: Și atunci de ce are nevoie Moscova să mimeze un referendum, că doar este un referendum absolut improvizat?

Igor Boțan: „Noi, din start, am spus că, dacă referendumurile sunt instrumente de presiune, ele se folosesc în acest scop. Deci scopul primar deocamdată este să se exercite presiuni asupra Kievului, ca să accepte așezarea la masa de discuții cu liderii rebelilor pe care nimeni nu îi cunoaște.”

Europa Liberă: Prin urmare, cifrele nu contează și nici condițiile?

Igor Boțan: „Dar nu contează absolut nimic. Sigur că se vor aduce tot felul de argumente pentru a legitima cumva rezultatele. La masa de negocieri trebuie să se discute o singură problemă – federalizarea Ucrainei, așa cum îi convine Federației Ruse.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră sugerați că nu are niciun rost să încercăm să aplicăm noțiunea de plebiscit sau referendum acestui spectacol care se întâmplă în regiunile „tutelate” de Rusia?

Igor Boțan: „Din punctul meu de vedere, nu poate fi numit acesta referendum sau plebiscit, poate un sondaj de opinie. Și acest sondaj de opinie efectuat în condiții foarte-foarte speciale.”

Europa Liberă: Improprii.

Igor Boțan: „Improprii, absolut improprii. Ca să fie foarte clar: referendumurile în lumea modernă se efectuează în cadrul strict legal și constituțional, lucru care lipsește cu desăvârșire în cazul Luhanskului și Donețului, așa cum au lipsit și în cazul referendumului din Găgăuzia, din Republica Moldova, un referendum care s-a efectuat în afara cadrului legal al Republicii Moldova. Pentru radioascultători este foarte important să știe că, în perioada de 70 de ani de existență a Uniunii Sovietice, a existat un singur referendum, din 17 martie 1991, adică ultima zvâcnire de încercare de salvare a Uniunii Sovietice. În Federația Rusă a avut loc un singur referendum în cadrul conflictului dintre Elțin și Parlamentul Federației Ruse prin care a fost impusă adoptarea acestei constituții de care se folosește astăzi președintele Putin, în condiții, de asemenea, improprii. Iată, toată istoria referendumurilor din Federația Rusă, țara care promovează cu atâta elan tot felul de plebiscite și referendumuri în spațiul aferent, cu scopuri de a exercita presiuni și de a monta anumite regiuni cu anumite viziuni împotriva puterilor legale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG