Linkuri accesibilitate

Cereri de alocaţii speciale şi locuinţe sociale pentru romii care trăiesc în condiţii precare


Societatea civilă romă din Republica Moldova solicită autorităţilor să acorde alocaţii speciale şi locuinţe sociale romilor care trăiesc în condiţii precare. Coaliţia „Vocea Romilor” mai cere autorităţilor să elimine discriminarea şi să asigure transparenţa gestionării surselor financiare alocate romilor din Moldova, informează agenţia IPN.
Vasile Drangoi, preşedintele Asociaţiei obşteşti „International Romani Union” din Moldova, a spus că după 1 iunie mai mulţi membri ai comunităţii romilor din ţară şi de peste hotare au realizat primul recensământ al romilor de pe teritoriul republicii. În urma procesării datelor s-a stabilit că numărul real al romilor din Republica Moldova este de zece ori mai mare decât se anunţă de către autorităţi. Astfel, în prezent pe teritoriul ţării locuiesc peste 102 mii de romi şi nu 11 mii cum se anunţa conform ultimului recensământ oficial din 2004. Doar în oraşul Soroca locuiesc peste zece mii de romi.
Preşedintele organizaţiei obşteşti „Bare-Rom”, Robert Cecari, a subliniat că în Guvern este un reprezentant care ar trebui să promoveze drepturile romilor, însă acesta nici măcar nu este de etnie romă şi a fost numit în funcţie pentru a bifa în faţa europenilor ca realizare.” Nu vrem ca romii din Republica Moldova să ajungă în situaţia romilor din Franţa şi alte state europene. Vrem să fim integraţi în societate”, a adăugat Robert Cecari. Membrii societăţii civile rome din Moldova au adăugat că datorită ajutorului acordat de comunitatea internaţională a fost elaborat un model de comunicare între structurile guvernamentale şi minoritatea romă pentru a soluţiona problemele acesteia, şi că îl pot ceda gratuit guvernanţilor de la Chişinău cu condiţia ca aceştia să pună capăt problemelor cu care să confruntă romii din Moldova.
XS
SM
MD
LG