Linkuri accesibilitate

Scena politică electorală americană


Hillary Clinton alături de Barack Obama la Casa Albă în 2012
Hillary Clinton alături de Barack Obama la Casa Albă în 2012

Mulți alegători cred că administrația Obama nu a fost pe deplin sinceră cînd s-a referit la cele întîmplate la Benghazi.



Republicanii din Congresul Statelor Unite si-au propus sa diminueze statura unei eventuale candidaturi la presedintie a lui Hillary Clinton, atacind prestatia sa in calitate de secretar de stat in legatura cu incidentul care in 2012 a dus la moartea ambasadorului american in Libia si a altor trei americani, atunci cind militanti au atacat reprezentanta americana din orasul Benghazi. Cum reactioneaza democratii, din partidul doamnei Clinton la aceasta strategie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Observatori politici amintesc ca atunci cind republicanii au incercat ceva similar in legatura cu aventura extra-conjugala a lui Bill Clinton cu Monika Lewinsky, presedintele Clinton a reusit sa se redreseze, dar vice-presedintele sau, Al Gore a pierdut - ce e drept foarte strins - presedintia in fata lui George W. Bush.

Acum, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner a numit o comisie speciala care sa investigheze administratia Obama sub acuzatia ca aceasta ar fi incercat sa acopere greseli comise, care ar fi dus la tragicul deznodamint. Presedintele Comisiei pentru Supravegherea Guvernului, republicanul Darrell Issa l-a somat pe secretarul de stat John Kerry sa se prezinte in fata comisiei.

Republicanul Tom Cole crede ca aceste actiuni sint o sabie cu doua taisuri. Asta pentru ca multi alegatori pot avea impresia ca republicanii incearca sa profite de moartea unor americani pentru a obtine cistig politic. Asa pretind democratii ca ar sta lucrurile. Ei spun ca odata de atacurile la adresa planului Obama vizind reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii au pierdut viteza si credibilitate, opozitia a optat pentru o noua linie ofensiva.

Unele sondaje arata insa ca totusi, aceasta mutare ar putea sa-i ajute pe republicani. Multi alegatori cred ca administratia Obama nu a fost pe deplin sincera cind s-a referit la cele intimplate la Benghazi si jumatate din cei chestionati sint de parere ca o investigatie e necesara. Doar 32% se arata satisfacuti cu ceea ce administratia a intreprins ca raspuns la critici si 50% nu sint satisfacuti.

Intre timp insa democratii trebuie sa decida daca, in calitate de minoritate in Camera Reprezentantilor, sa ia sau sa nu ia parte la lucrarile comisiei de investigatie. Ei deocamdata spun ca vor participa daca au acces egal la documente, daca li se ofera un cuvint de spun in convocarea martorilor si daca au sanse egale de a pune intrebari in timpul lucrarilor. „Trebuie sa existe standarde” - a declarat lidera minoritatii democrate Nancy Pelosi, care crede ca ceea ce s-a spus pina acum nu garanteaza ca abuzurile comise de o ancheta similara, initiata de deputatul republican Issa nu se vor repeta. Deputatul democrat de Maryland Chris Van Hollen crede ca investigatia legata de Benghazi este o risipa de bani apartinind contribuabililor americani, adaugind: „cel putin daca vor crea un sistem echitabil, atunci putem participa”.
XS
SM
MD
LG