Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin: „Vom face tot ce este necesar ca Transnistria să nu fie izolată”


Vicepremierul rus a sărbătorit 9 mai alături de autoritățile de la Tiraspol.



Călătoria demnitarului rus aflat pe lista occidentală a sancționaților pentru anexarea Crimeii a fost prefațată de tensiuni diplomatice cu Chișinăul, precum și de speculații de ultim moment alimentate de însuși Rogozin. Acesta a scris pe Twitter înainte de zborul spre Chișinău, de unde a mers direct la Tiraspol, că ar putea fi nevoit să ocolească Ucraina care ar putea interzice survolul. Detalii de la Alla Ceapai.

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, într-o declaraţie pentru postul de televiziune Publika, a respins afirmaţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin că autorităţile de la Kiev nu i-au permis să străbată spaţiul aerian ucrainean în drum spre Chişinău.

„Spaţiul nostru aerian a fost deschis pentru toate aeronavele, inclusiv pentru cele din Moscova. afirmaţiile precum că Ucraina a impus interdicţia nu corespund realităţii. Asociaţia internaţională a traficului civil a luat o decizie de a nu recomanda pe teritoriul Crimeii tranzitul avioanelor care nu şi-au coordonat zborul cu Serviciul aerian ucrainean.”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin le-a vorbit jurnaliștilor la Tiraspol după parada militară la care a asistat alături de liderul regiunii secesioniste, Evgheni Șevciuk.



În declarații difuzate inclusiv de televiziuni moldovene, Rogozin a îndemnat cetățenii să lupte împotriva fascismului, spunând că acesta ar reveni în apropiere de frontierele transnistrene. Demnitarul rus a oferit sprijinul Moscovei separatiștilor transnistreni cu ocazia Zilei Victoriei.
„Vom face tot ce este necesar ca Transnistria să nu fie izolată. Înțelegem pe deplin rolul Rusiei de pacificator și de garant al securității republicii transnistrene”.

Se relatează că după parada militară Dmitri Rogozin a participat la deschiderea oficială a unei fabrici de ciment de la Tiraspol, construită din fonduri umanitare ruseşti. Tot astăzi la Tiraspol au fost aduse şi patru troleibuze noi asamblate la o uzină din Federaţia Rusă. Presa relatează că troleibuzele vopsite în culorile drapelului din Rusia şi aşa zisului drapel transnistrean aveam înscripţii „În viitor împreună cu Rusia.” La Tiraspol a fost organizat şi un concert dedicat Zilei Victoriei la care a participat şi artistul rus Iosif Kobzon. Artistul a cântat anul trecut şi la Chişinău de 9 mai la un concert organizat de Ambasada Rusiei la care a ţinut un discurs vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Aflat într-o vizită privată Rogozin a pledat la Chişinău pentru o apropiere mai mare a Moldovei de Rusia şi de Uniunea Eurasiatică.

Şi în acest an participarea lui Dmitri Rogozin la parada militară dedicată Zilei Victoriei de la Tiraspol a fost în cadrul unei vizite neoficiale şi necoordonate cu autorităţile moldovene. Surse de încredere spun că sîmbătă Dmitri Rogozin ar putea face un popas şi la Chişinău.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG