Linkuri accesibilitate

Raportul misiunii de monitorizare OSCE din Ucraina


Polițiști locali și militari par să formeze majoritatea forțelor pro-ruse din estul Ucrainei.



Misiunea specială OSCE de monitorizare în Ucraina a publicat ultimul său raport cu privire la situația înregistrată până in data de 6 Mai 2014. Potrivit documentului, atât în estul cât și în o parte a sudului Ucrainei situația rămâne tensionată.

În Kharkiv si Luhansk se menține o situație încordată. În apropierea Universității Naționale Taras Șevcenko monitorii au observat barbați înarmați părăsind internatul universității și îndreptându-se către clădirea Serviciului de securitate ucrainian, SBU.

În Donețk, radio televiziunea regională erau, la 6 mai, încă ocupată de auto-intitulata „Miliție a poporului din Donețk.” Observatorii notează existența acolo a aproximativ „30 de oameni îmbrăcați în echipamente de camuflaj și înarmați cu automate AK-47, ca și a unui blindat APC (BTR-70 sau 80) parcat în fața clădirii”. La baricadele din fața Administrației regionale experții au observat aproximativ 100 de localnici între care se aflau și zece care efectuau serviciul de pază la intrarea în clădire. Mulți dintre localnici purtau carți de identitate având steagul „Republicii din Donețk” în fundal.
Alți zece bărbați, îmbracați in diferite feluri de uniformă de camuflaj, erau înarmați cu cuțite, bâte de basebal, bastoane de poliție sau pistoale.

La cladirea fiscului din Donețk doi ofițeri inarmați si îmbracați în uniforme negre si scuturi anti-glonț pazeau, din interior, cladirea pe care se afla arborat steagul Regiunii Donețk.

Pe de altă parte, steagul Militiei din Donbas flutura la intrarea in cladirea procurorului militar, clădirea fiind ocupată și înconjurată de o baricadă formată din anvelope auto. Barbați mascați, insa ne-înarmați, se aflau în jurul cladirii.

La 35 de kilomentri sud-vest de Donețk, in Marinka, misiunea OSCE a observat un punct de control la care se aflau patru ofițeri de poliție. Doi dintre aceștia purtau puști automate AK-47.

De asemenea, pe drumul către Krasnohorivka (28 km vest de Donețk) observatorii au mai notat existența a încă cinci ofițeri de poliție, doi dintre aceștia fiind inarmati cu acelasi timp de armă.

În nordul Donețkului, pe drumul către Kostiantinivka (65 km nord de Donețk) situația este calmă, noteaza raportorii OSCE, punctul de control de aici fiind coordonat de politia rutiera ucrainiana.

Totusi, la o intersectie, misiunea OSCE a observat patru politisti rutieri, șapte politisti locali condusi de un maior, si 15 militari condusi de un colonel. Unul dintre ofiterii de politie purta pangliga Sfantului Gheorghe. La Kostiantinivka, insa, intrarea in oras este controlata de „Militia republicii din Donețk”, care nu a permis misiunii de observatori OSCE accesul in zona.

Deși la Dnepropetrovsk, Kerson, situatia era calma, Odesa ramane, spun observatorii, un loc fierbinte. La kilomentrul 7, punctul de control a fost ars, dar fortele de auto-aparare au spus observatorilor OSCE ca va fi refacut. Un alt punct de control abandonat au mai observat expertii OSCE pe drumul E58 in directia catre Transnistria.
XS
SM
MD
LG