Linkuri accesibilitate

Lupta politică de la Bucureşti şi războiul dintre cele două palate au dobândit aspecte hiper-obscene (M. Morariu/Adevărul)


„Totul, în politica de imagine a premierului și a echipei sale, începe să semene izbitor cu propaganda din anii comunismului” (Evenimentul zilei).La începutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, președintele Traian Băsescu invita partidele politice angrenate în competiție să pună în discuție câteva teme europene de importanță majoră pentru România, si le si enumera. „El a spus, el a auzit”, remarca Tudorel Urian intr-un comentariu publicat in editia online a ziarului Evenimenul zilei. Comentatorul trece in revista sloganele folosite de partidele politice in aceasta campanie electorala si se opreste mai mult la cel al Partidului Social Democrat, aflat la guvernare: „Trimitem la Bruxelles oameni mandri ca sunt români, care vor apara România!”. De cine? s-au intrebat mai multi analisti politici in ultima vreme. Tudorel Urian se intreaba doar „cum ar putea argumenta premierul Victor Ponta integrarea Republicii Moldova în UE” câtă vreme europarlamentarii români merg acolo ca sa tina piept politicilor europene. „Totul, în politica de imagine a premierului și a echipei sale, începe să semene izbitor cu propaganda din anii comunismului”, adauga autorul acestui articol din Evenimentul zilei.

Din pacate, „lupta politică de la Bucureşti şi războiul dintre cele două palate au dobândit în zilele din urmă aspecte hiper-obscene”, constata Mircea Morariu, blogger in pagina electronica a ziarului Adevarul. El se refera direct la epitetele pe care le-a folosit premierul Victor Ponta la adresa scriitorilor Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies ca argument verbal la refuzul de a contrasemna decretul prezidential de decorare a celor doi pentru activitatea depusa la Institutul Cultural Român pana in 2012. Patapievici s-a ales cu eticheta de „antinational”, iar Mihaies cu cea de „fascist batran”. Autorul articolului aminteste ca, in anii '50, in numele „antifascismului” a fost decimata o intreaga generatie de intelectuali si oameni cultivati, iar aceasta pierdere este ireparabila. In mod nefast, acuzele de „atitudine fascistă” sau „fascistoidă”, de „antiromânism”, de „comportament antinaţional” aduse intelectualilor au revenit si imediat dupa 1990, iar acum cunosc un reviriment periculos. In opinia comentatorului de la Adevarul „vorbele iresponsabile rostite miercuri de prim-ministrul român” pot fi citite si ca „un avertisment asupra a ceea ce ar putea deveni România în cazul în care Victor Ponta ar ajunge preşedinte”.

Dan Tapalaga scrie pentru Hotnews un comentariu-portret al antifascistilor care au rasarit in Romania precum ciupercile dupa ploaie. „Cum zici ceva de Rusia, scrie Tapalaga, un micut grup leninist de pe net sare in sus si te stampileaza fascist. Dincolo, la Antena 3, basistii nu mai sunt demult simpli basisti ci iau diverse alte chipuri hade: legionari, fascisti, extremisti. Toti cei care sustin anchetele DNA, curatenia in justitie si politica au ceva „fascist in atitudine”. Ar fi vorba de o „tehnica ruseasca securistica”, de care s-a folosit si fostul presedinte Ion Iliescu, cand isi taxa drept legionari adversarii politici, si la care recurge acum premierul Ponta, „un lider politic maoist, cu simpatii declarate fata de China si Rusia”, cum il caracterizeaza comentatorul de la Hotnews.

Lavinia Balulescu, de la Adevarul, comenteaza acelasi subiect si are ceva de spus mai ales in legatura cu fostul ei profesor de la universitate, Mircea Mihaies: „Viaţa într-o ţară în care un om asemenea om este numit de premier „un fascist bătrân“ trezeşte în mine o deznădejde cruntă, un nod în plus în gât şi o tristeţe enormă”.
XS
SM
MD
LG