Linkuri accesibilitate

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.La Complexul memorial „Eternitatea” va avea loc ceremonia de depuneri de flori cu ocazia Zilei Victoriei, manifestaţie la care va participa conducerea ţării.

Partidul Socialiştilor organizează dimineaţa un marş al memoriei, de la Academia de Ştiinţe spre Complexul Memorial „Eternitate”.

Membrii şi simpatizanţii Partidului Comuniştilor, pe de altă parte, organizează un marş tot dimineaţa, şi tot de Ziua Victoriei, care va începe la Arcul de Triumf. Şi acest mars se va încheia la Complexul memorial „Eternitate”.

Începând cu orele prânzului, Partidul Democrat organizează acţiunea „Respect pentru veterani” în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

Tot astăzi, la Chişinău, au loc şi primele manifestaţii legate de Ziua Europei, marcată pe 9 mai: primăria Chişinăului organizează GALA FANFARELOR, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Tot acolo, la ora 14, are loc deschiderea oficială a Zilei Europei 2014, organizată de delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în cooperare cu guvernul şi primăria din Chișinău.

La Tiraspol, de Ziua Victoriei, este aşteptat vicepremierul rus Dimitri Rogozin, vizită care, se pare, nu a fost coordonată cu guvernul de la Chişinău.

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi în Piaţa Roşie, pentru a urmări parada militară de Ziua Victoriei, după care este aşteptat în Crimeea, unde va fi însoţit, se spune, de premierul Dimitri Medvedev.

Ziua Victoriei este marcată în toate fostele republici sovietice, dar mult mai discret decât la Moscova, mai ales pe fundalul crizei din Ucraina.

Tot criza din Ucraina a făcut ca unul din simbolurile veteranilor celui de al doilea Război Mondial, panglica Sf.Gherghe, să devină anul acest mai degrabă simbol al separatismului din estul Ucrainei, motiv pentru care în mai multe ţări va fi ignorată sau chiar înlocuită cu simbolul „occidental” al macului roşu.

Secretarul-general NATO, Fogh Rasmussen, se află la Tallin, în Estonia, pentru a asigura ţările baltice de tot sprijinul Alianţei, pe fundalul crizei din Ucraina.
XS
SM
MD
LG