Linkuri accesibilitate

Conflictul din Ucraina se duce cu mijloace neconventionale (revista „22”).
„Si daca Vladimir Putin s-a pacalit? [...] a mizat pe faptul ca va aparea o bresa intre SUA si Uniunea Europeana, acea bresa nu a aparut. NATO s-a activat in tot estul Europei si preseaza amenintator spatiul vital al lui Putin”. Asa suna interpretarea optimista a comentatorului invitat al site-ului ziare.com, Emilian isaila.

In România liberă, Cristian Campeanu consulta agentii de presa si publicatii occidentale si ajunge la concluzia inversa: „armonia este înșelătoare”. Europenii par mult mai reticenți decat americanii în aplicarea unor sancțiuni, iar cei mai sceptici par germanii. Campeanu informeaza despre sedinta prelungita si tensionata din Senatul american in care secretarul de stat John Kerry s-a chinuit sa le defineasca fostilor sai colegi de parlament cum anume poate fi definita acea actiune a Rusiei in Ucraina care sa merite noi sanctiuni, mult mai dure. S-a ajuns pana la urma la definitia comunicata public de asistenta lui Kerry, Victoria Nuland: „dacă Rusia va trimite trupe în estul Ucrainei în urma referendumurilor privind independența și alipirea la Rusia care vor avea loc duminica aceasta la Donețk și Lugansk, atunci acesta va fi semnalul ce va declanșa lansarea unor sancțiuni care să vizeze sectoarele energetic, financiar și de apărare ale economiei ruse”.

Dupa cum se stie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a si iesit deja public cu o pozitie care pare sa accepte alegerile prezidentiale din Ucraina. Cristian Campeanu etaleaza, pe tema Rusiei, si pozitiile catorva voci din presa internationala. Un jurnalist marcant de la Die Welt a scris, nu in cotidianul sau, ci in presa americana, ca in Germania sunt fosti politicieni care spun public ca adevaratul agresor asupra Ucrainei nu e Rusia, ci NATO si Uniunea Europeana, „care au atentat la sfera de influenta a Rusiei”. Sunt si alte semne din Germania, in aceeasi directie, se arata in articolul din România liberă: mari grupuri industriale din aceasta tara au facut un lobby puternic impotriva sanctionarii Rusiei. Insa nu doar Germania da semne ca ar putea abandona Ucraina, ci si Franta. Presedintia de la Paris tocmai a confirmat participarea lui Vladimir Putin pe 6 iunie, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la „Ziua Z”, debarcarea în Normandia, se mai arata in sinteza semnata de Cristian Campeanu.

Conflictul din Ucraina se duce cu mijloace neconventionale. Insa, dupa cum arata Octavian Manea intr-un articol din saptamanalul 22, nu doar Rusia le foloseste, ci si Washingtonul. Statele Unite ar testa, in aceasta perioada, un fel de „drone” financiare, inventate dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. De atunci, s-a putut constata ca pana si terorismul de tip Al Qaeda poate fi controlat prin scurtcircuitarea retelelor de finantare. In cazul Rusiei, arata Octavian Manea, „sunt atacate sistematic punctele de presiune din jurul lui Putin. Este vizat anturajul său intim, personajele cheie din „verticala puterii“, și unii oligarhi. Sunt lo­vite interesele lor de afaceri, institutiile financiare (bancile) prin care accesează sistemul financiar global”. „Odată desemnate ca bănci toxice, vor avea tot mai multe dificultăți în derularea operațiunilor curente”. Succesul acestei abordari nu e insa sigur, cu atat mai mult cu cat, se arata in articolul din 22, rămân două intrebari nelinistitoare: este Ucraina cu adevarat o miză exis­ten­țială pentru regimul Putin? Și: cum va juca Europa: ca Sikorski, sustinatorul polonez al Ucrainei, sau ca Schroeder, avocatul german al intereselor Rusiei?
XS
SM
MD
LG