Linkuri accesibilitate

Cemil Çiçek: „Găgăuzia, ca regiune autonomă, trebuie să fie în continuare parte a R. Moldova”


Doi președinți de Parlament la Chișinău, Cemil Çiçek și Igor Corman
Doi președinți de Parlament la Chișinău, Cemil Çiçek și Igor Corman

Vizita la Chișinău și Comrat a președintelui Adunării Naționale a Turciei și un bilanț al relațiilor dintre Chișinău și Ankara.



Preşedintele Adunării Naţionale a Turciei, Cemil Çiçek, se află într-o primă vizită în Moldova. Vorbind presei după întâlnirea cu omologul său Igor Corman, oficialul de la Ankara a spus că Turcia este alături de Moldova în aspiraţiile sale europene şi a exprimat sprijinul ţării sale pentru integritatea teritorială a Moldovei. Tot astăzi, Cemil Çiçek s-a aflat la Comrat, unde i-a îndemnat pe liderii autonomiei găgăuze să fie mai cooperanţi cu Chişinăul. Vizita de două zile a preşedintelui Parlamentului turc are loc pe fundalul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Comrat, după ce în februarie în autonomia găgăuză au avut loc două referendumuri, declarate ilegale, pentru apropierea de Rusia şi dreptul la autodeterminare a regiunii.

La Chişinău, Preşedintele Adunării Naţionale a Turciei, Cemil Çiçek, a încurajat guvernarea să continue parcursul european, luând în calcul şi o viitoare posibilă integrare în NATO.

Oficialul de la Ankara, al cărui ţară la finele anului trecut a reluat negocierile de aderare la Uniunea Europeană după o pauză de peste trei ani, şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, referindu-se în special la relaţia dintre Chişinău şi Comrat: „Găgăuzia reprezintă un factor important pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Moldova şi Turcia. Găgăuzia, ca regiune autonomă, trebuie să fie în continuare parte a Republicii Moldova, să realizeze proiecte comune şi să conclucreze în continuare cu autorităţile de la Chişinău. Noi pledăm în continuare pentru integritatea şi unitatea politică a ţării”, a fost mesajul preşedintelui Adunării Naţionale a Turciei Cemil Çiçek.

Demnitarul turc a mers astăzi şi în autonomia găgăuză, unde pe
Universitatea de la Comrat
Universitatea de la Comrat
lângă întâlniri cu preşedintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, şi başcanul Mihail Formuzal, a ţinut o lecţie publică în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Comrat, unde a continuat pledoaria pro-europeană.

În ce măsură sprijinul diplomatic exprimat de Cemil Çiçek ar putea contribui detensionarea relaţiei între Chişinău şi Tiraspol, am insistat să aflu de la expertul publicaţiei „Economiceskoe Obozrenie”, Dmitri Kalak: „Cu siguranţă Turcia este un partener foarte important pentru stabilirea unui consens între autorităţile de la Chişinău şi cele din Găgăuzia. Să nu uităm că la începutul anilor 1990, când în regiune a fost autoproclamată republica găgăuză, guvernul Turciei a fost foarte ferm şi a spus clar că vor susţine Găgăuzia doar dacă liderii de acolo vor avea o relaţie constructivă cu autorităţile centrale de la Chişinău. Tocmai pentru că Turcia înfruntă pe teritoriul său separatiştii curzi, ea pledează împotriva tensionărilor interne în cadrul ţărilor partenere. Astăzi, businessul turcesc este foarte activ în Găgăuzia, pe teritoriul autonomiei activează holdingul de textile „Asena”, cu cinci fabrici. De asemenea, sunt şi alte investiţii care asigură localnicii cu locuri de muncă.”

De asemenea, continuă Dmitri Kalak, Turcia se numără printre primii cinci investitori în Republica Moldova, anul trecut volumul comercial între ţări ajungând la aproape 400 de mln dolari. Plasările de capital vor creşte de la 1 iunie, când va intra în vigoare regimul liberalizat de vize cu Turcia, anticipează economistul: „În ultimii ani, Turcia se regăseşte în topul ţărilor cu care Republica Moldova are stabilite relaţii comerciale. La capitolul „importuri” Turcia este în top cinci.

În ceea ce priveşte exporturile stăm mai slab, însă vorbim despre o ţară cu populaţie de peste 75 de mln de oameni, care se dezvoltă rapid, în ultimii ani numărându-se printre 15 cele mai dezvoltate ţări ale lumii, deci totul este înainte. În curând va intra în vigoare regimul liberalizat de vize cu Turcia. Oamenii de afaceri turci de nenumărate ori au declarat că abia aşteaptă eliminarea vizelor cu Republica Moldova pentru activizarea comerţului cu ţara noastră, or pentru mulţi era un impediment procedura complicată de obţinere a vizei”.
Şi în topul preferinţelor turiştilor moldoveni Turcia ocupă un loc de frunte. Datele cu care operează Biroul Naţional de Statistică, arată că anul trecut, din 150 de mii de cetăţeni moldoveni care au apelat la serviciile agenţiilor de turism, aproape 40 la sută au preferat staţiunile din Turcia. Predilecţia pentru bunurile turceşti nu se opreşte aici, or desertul Baklava, friptura kebap sau cârnaţul sudjuk sunt doar câteva dintre produsele ce îşi au originea în Turcia, dar care sunt la mare căutare în supermarketurile sau pieţele locale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG