Linkuri accesibilitate

Avem nevoie nu doar de măsuri sociale, e nevoie ca problemele ecologice să fie reglementate legislativ


Opinii ale locuitorilor Chișinăului despre problemele de mediu și ecologie în general și poziția unui candidat în alegerile europarlamentare.



Partidul Verde din România şi-a lansat astăzi la Chişinău candidaţii pentru Parlamentul European, printre ei fiind şi politicieni din Republica Moldova: Alecu Reniţă şi Andrei Dumbrăveanu de la Partidul Verde Ecologist. Cu acest prilej, corespondenta Europei Libere a căutat să afle în ce măsură moldovenii sunt preocupaţi de problemele de mediu şi de ecologie.

Mulţi dintre oamenii cu care am discutat pe străzile capitalei mi-au spus că sunt mai mult preocupaţi de sărăcie şi de grijile cotidiene, decât de calitatea apei pe care o consumă sau de mediul înconjurător.

Printre ei şi un tânăr pe care l-am întâlnit în parcul Catedralei metropolitane: „Pentru mine nu contează mediul, natura, chiar acelaşi gunoi. Înainte conta, acum mai puţin. Starea mea materială şi spirituală, asta contează mai mult.”

Am întâlnit însă şi chișinăuieni care mi-au spus că sunt preocupaţi de problemele ecologice, în special de produsele alimentare pe care le consumă, de calitatea apei şi de murdăria din parcurile şi străzile capitalei: „Eu hrănesc nepotul şi trebuie să iau de la piaţă acelaşi morcov, aceeaşi ceapă şi le ţin câteva ore în apă ca să le mai iasă nitraţii. Asta nu e normal. Înainte vroiam să mănânc doar produse autohtone, dar acum stau şi mă întreb - dar poate acelea aduse din Polonia sunt mai ecologice. Fiindcă moldovanu nostru nu are un simţ oarecare, vreau doar să vândă, să facă târguială.”

„Acelaşi oxigen este poluat. Ştiu că în fântânile din sate, din care oamenii beau, apă nu este potabilă. Iar dacă omul nu are pâine, apă şi aer nu putem spune că el poate să-şi asigure existenţa. Avem nevoie nu doar de măsuri sociale venite de la oameni simpli, ci avem nevoie ca aceste lucruri să fie reglementate legislativ, avem nevoie ca conducerea noastră să conștientizeze că copiii noştri vor trăi mult mai rău.”

Deşi problemele ecologice şi de mediu sunt cele care ne afectează poate cel mai mult viaţa şi sănătatea ele sunt ultimele în lista
Alecu Reniță
Alecu Reniță
priorităţilor din programul actualei guvernări. Preşedintele de onoare a Partidului Verde Ecologist, fostul deputat, Alecu Reniţă spune că problemele ecologice ar putea deveni în scurt timp una din preocupările de bază, întrucât Moldova este la un pas de asociere cu UE.

Iar deschiderea pieţii europene presupune şi cerinţe stricte privind calitatea produselor alimentare: „În Est unde suntem permanent traşi de mânecă şi de gât să ne ducem spre Uniunea Vamală acolo nu se pune în prim plan produce curat ecologice. Acum când se deschide piaţa spre UE nu putem merge cu producţie proastă cum am mers până acum. Noi aproape că nu avem în Republica Moldova economie verde fiindcă nu a fost o piaţă deschisă spre UE. În Europa sunt deschise peste 12 milioane de locuri de muncă pe economia verde. Astfel, am avea posibilitatea, pe de o parte, să deschidem mai multe locuri de muncă, pe de altă parte, să avem grijă de mediul înconjurător, de natură.”

Alecu Reniţă se arată convins că apropierea de UE va schimba şi atitudinea cetăţenilor moldoveni faţă de mediul înconjurător: „În Europa pentru orice atentat la sănătatea apelor, solurilor pădurilor plăteşti amenzi uriaşe, inclusiv ţi se deschide şi dosar penal. Această realitate este puţin cunoscută aici în Moldova. este un sistem de securitate ecologică pe care fiecare ţară trebuie să-l respecte, dacă nu îl respectă este pusă la punct. În acest context sigur că cetăţenii moldoveni o să înceapă să se întrebe ce fel de apă bem, ce produse consumăm. Noi treptat o să înţelegem cât de bine este să fii european.”

Alecu Reniţă spune că problemele de mediu ajung totuşi pe agenda autorităţilor, dovadă fiind bunăoară, proiectul Moldova Eco-Energetică, sau proiectele de agricultură ecologică. Doar că puţinele iniţiative ar avea şanse minime în lipsa fondurilor europene. Reniţă se arată convins că odată ce Republica Moldova se va asocia la UE vor veni şi mai multe fonduri pentru ecologie, întrucât europenii sunt foarte receptivi în a susţine proiecte de mediu, cum ar fi bunăoară asigurarea cu apă potabilă, refacerea solurilor, împădurirea terenurilor sau neutralizarea deşeurilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG