Linkuri accesibilitate

„Transnistria este un punct vulnerabil al Moldovei în procesul de integrare europeană”


Un interviu cu Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară din România).



La Chişinău, câteva partide din România şi-au început campania pentru alegerile în Parlamentul European din 25 mai. Partidul Mişcarea Populară este şi el prezent cu o echipă de nume cunoscute în politica românească, între care şi fostul ministru al turismului Elena Udrea, pe care Valentina Ursu a întrebat-o însă cum a schimbat România statutul de membru al Uniunii Europene.


Europa Liberă: De ce e importantă această campanie pentru europarlamentare și în dreapta Prutului?
Elena Ucrea la o manifestație a PMP
Elena Ucrea la o manifestație a PMP
Elena Udrea: „Pentru că pentru noi, Partidul Mișcarea Populară, este important să continuăm interesul pe care l-a arătat președintele României, Traian Băsescu, pentru românii de peste Prut, și este important să ne luptăm ca și mai departe, după ce moldovenii au reușit să obțină dreptul de liberă circulație și acum pot deveni mai ușor cetățeni români, să aibă un parcurs sigur către Uniunea Europeană. Ne dorim ca noi și frații noștri din Republica Moldova, așa cum spunem cu foarte mult drag, să ne reîntâlnim în cadrul Uniunii Europene care este cea mai sigură înfrățire.”

Europa Liberă: Tocmai se împlinesc şapte ani de când România a aderat la Uniunea Europeană. Această apropiere a României de UE a schimbat România de altădată?

Elena Udrea: „A schimbat-o mult și în bine. Și este bine că românii nu sunt așa eurosceptici cum sunt alți cetățeni europeni. România a avut mare nevoie de sprijinul Uniunii Europene atât din punctul de vedere al consolidării democrației fragile care se năștea după căderea regimului lui Ceaușescu și care a traversat o perioadă, până când să fie acceptată și asimilată de liderii politici care aveau un trecut comunist, dar și de cetățeni.

Democrația trebuie înțeleasă și învățată. Pe de o parte, deci, pentru a trăi cu adevărat, a simți cu adevărat și a-și dori cu adevărat să trăiască într-o țară democratică. Pe de altă parte, pentru că aveam nevoie de sprijin în dezvoltarea infrastructurii, în dezvoltarea economică, iar Uniunea Europeană acordă acest sprijin României. Că guvernele, mai mult sau mai puțin, au fost în stare să profite de acest sprijin, să folosească acest sprijin este altceva, este treaba Bucureștiului. Dar prezența în Uniunea Europeană a dat României, pe lângă un impuls, un imbold economic și în dezvoltarea infrastructurii, și dezvoltarea chiar socială a țării, pe de altă parte, a dat o garanție României că se află în elita țărilor europene și că este partener cu țările europene dezvoltate și economic, și democratic, și riscurile la care este supusă România sunt mult mai mici față de, spre exemplu, riscurile la care ar putea fi supusă Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce vorbiți despre riscurile care ar putea să îi dea bătăi de cap și Republicii Moldova?

Elena Udrea: „Pentru că știm că în Ucraina criza care s-a instalat acolo afectează și Republica Moldova. Și Republica Moldova are un conflict înghețat – Transnistria. Și chiar am vorbit cu cei de aici, de la Chișinău, despre preocupările moldovenilor, poporului din Republica Moldova care este îngrijorat de posibilitatea să se petreacă și pe teritoriul Republicii Moldova un conflict, așa cum s-a întâmplat în Ucraina. Dacă Republica Moldova ar fi o țară a Uniunii Europene, dacă ar fi o țară membră NATO, atunci aceste temeri nu ar exista pentru că ar avea securitatea asigurată de partenerii internaționali.”

Europa Liberă: Pe parcursul integrării europene, Republica Moldova trebuie să fie împreună cu stânga Nistrului? Sau, totuși, Transnistria rămâne a fi o piedică pe calea apropierii Moldovei de UE?

Elena Udrea: „Trebuie să fie împreună cu stânga Nistrului. Sunt opinii și, din păcate, am văzut chiar la nivelul unor lideri europeni care sunt mai degrabă preocupați de gazele pe care ar trebui să le importe Europa sau țările lor din Rusia decât de integritatea teritorială a statelor care au republici separatiste pe teritoriul lor. Deci, sunt și astfel de opinii că, poate, Transnistria este un punct vulnerabil al Moldovei în procesul de integrare europeană.

România, prin președintele ei, Traian Băsescu și noi susținem integritatea teritorială a Republicii Moldova. Și de foarte multe ori în mandatul președintelui Băsescu poziția pe care a exprimat-o, în numele statului român, față de declararea autonomiei unor astfel de regiuni a fost justificată tocmai de problema transnistreană în Republica Moldova.

Aduc aminte numai Kosovo, problema Kosovo unde România nici până acum nu a recunoscut independența Kosovo, iar argumentele lui Traian Băsescu care acum se dovedesc a fi extrem de corecte au fost acelea că, oricând, pornind de la precedentul Kosovo, ne putem confrunta cu situația în care republici separatiste să își proclame independența și pe principiul echității ar trebui să fie și acolo recunoscută această independență.”

Europa Liberă: Ce proiecte ale Bucureștiului și Chișinăului ar putea să consolideze și mai mult relația moldo-română?

Elena Udrea: „Cred că frații noștri de aici, din Moldova, trebuie sprijiniți de către noi cu tot ceea ce poate România să facă, de la o susținere efectivă pentru aderarea Moldovei în Uniunea Europeană și apoi integrarea Moldovei până la proiecte concrete de dezvoltare. Pentru că și noi, deși România nu este un stat dezvoltat din punct de vedere al infrastructurii, așa cum sunt țările occidentale în Europa, dar, totuși, este mai dezvoltat decât Republica Moldova și România a traversat această perioadă în care a avut nevoie de sprijin și credem că este datoria noastră să sprijinim, la rândul nostru, Republica Moldova, mai ales că putem să o facem.

S-a văzut aceasta în timpul guvernului Boc din care am făcut parte, la ministerul pe care l-am condus, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost alocată o sumă de o sută de milioane de euro pentru sprijinirea unor proiecte de infrastructură din Republica Moldova, era atunci vorba de reabilitări de drumuri, de şcoli, de spitale.”

Europa Liberă: Dar se zice că greu ajung acei bani promişi dincoace de Prut.

Elena Udrea: „Greu de tot. Am pornit atunci gazoductul de la Ungheni, am pornit un proiect important de electrificare, prin ministerul pe care l-am condus. Am făcut un lucru concret – am adus fonduri pentru reconstruirea unor case luate de viitură în 2010. Atunci a avut de suferit şi Moldova din România şi în Republica Moldova au avut oameni de suferit. Şi noi am venit şi am reconstruit aici câteva zeci de case şi am fost chiar personal să vizitez şantierul la vremea aceea, la Cotul Morii, şi voi mai merge când voi avea ocazia, cu drag, să văd cum s-a finalizat acel proiect. Deci, o sută de milioane erau pentru infrastructură.

Cred că este nevoie să sprijinim în continuare Republica Moldova şi în acest punct de vedere, după cum este nevoie să sprijinim tinerii care vor să studieze în România. Şi avem cinci mii de bursieri pe care preşedintele României, Traian Băsescu, i-a sprijinit să vină să obţină această bursă în România, să studieze în România, dar sunt vreo douăzeci de mii de studenţi basarabeni care studiază în România şi apoi pot rămâne să lucreze acolo. Sigur, noi ne dorim să-i pregătim şi ei să se poată întoarce în Republica Moldova, să sprijine ţara de aici, din interior.”

Europa Liberă: Relaţia moldo-română nu este văzută cu ochi buni de către Moscova, aşa cum nu este văzută cu ochi buni şi această cale de apropiere de Uniunea Europeană. Relaţia Bucureştiului cu Moscova nu a fost totdeauna cea mai bună, s-au răcit relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova. Credeţi că ar putea să se schimbe această atitudine? Şi în ce condiţii?

Elena Udrea: „Noi avem la Bucureşti pe cel care reprezintă poziţia statului românesc, cel care este preşedintele României, şi cel care este singurul care cunoaşte cu adevărat politica externă, situaţia externă. Şi poziţia României a fost întotdeauna prudentă faţă de Moscova. Şi uitaţi-vă că a avut dreptate preşedintele României, această temere că se va dori la un moment dat să se treacă la reconstruirea URSS-ului – Rusiei Mari.

Iar noi avem o problemă cu Republica Moldova, în primul rând. Uitaţi-vă că acum temerile acestea în ceea ce priveşte Ucraina se dovedesc a fi foarte corecte. Iar preşedintele României a sprijinit Republica Moldova şi a atras atenţia că există pericolul ca în Republica Moldova să pornească un conflict datorită dorinţei secesioniştilor, celor din Transnistria, de a se alipi Rusiei. Şi, în acelaşi timp, a atras atenţia faţă de politica Moscovei, care nu a fost o politică deschisă, prietenoasă faţă de fostele state ale URSS-ului şi faţă de vecinii, foştii aliaţi, cum ar fi România. Dar România şi-a găsit un drum european, şi-a găsit un partener strategic în NATO şi în Statele Unite şi acum are o orientare spre Vest şi spre Occident.”

Europa Liberă: Şi o securitate asigurată...

Elena Udrea: „Sigur că da. Orientare fără niciun echivoc către Vest şi aceasta este poziţia oficială a statului român.”

Europa Liberă: Ce semnificaţie are ziua de 9 mai?

Elena Udrea: „Ziua de 9 mai este ziua în care s-a lansat proiectul Uniunii Europene. Şi mâine o vom serba la Bucureşti, împreună cu preşedintele României, la Cotroceni. Va fi un moment la care vom participa tocmai dând semnalul cât de important este acest proiect al Uniunii Europene, cât de mult contează cel puţin pentru noi, pentru România şi, de asemenea, cât de mult, dacă tot stăm aici, la Chişinău, dăm astăzi un semnal cât de mult contează pentru Republica Moldova să poată să ajungă un membru al Uniunii Europene şi măcar acolo să fim din nou o mare familie.”
XS
SM
MD
LG