Linkuri accesibilitate

Masacrul din 2 mai de la Odesa este o lecție deschisă pentru R. Moldova (Ziarul de Gardă)


Îngrijorări că ziua de 9 mai ar putea fi folosită drept pretext pentru provocări şi destabilizări în R. Moldova (IPN).



Reporterii agenţiei de ştiri IPN au cerut mai multor experţi şi analişti să comenteze îngrijorările potrivit cărora ziua de 9 mai ar putea fi folosită drept pretext pentru provocări şi destabilizări în Republica Moldova. Analistul Ion Tăbârţă crede că aceste temeri sunt justificate. „La noi orice sărbătoare naţională şi orice zi istorică provoacă nişte controverse foarte mari. Acestea au interpretări duble – una de tip sovietic şi alta naţională. Nu este exclus că la 9 mai anumiţi provocatori se vor infiltra în mulţime şi vor incita spiritele”, a opinat Ion Tăbârţă.

Editorialistul Nicolae Negru admite acelaşi lucru. „Intenţiile unor forţe politice de aici de a marca la 9 mai Ziua Europei aşa, cum face toată Europa desigur că îi deranjează pe cei care ne vor mereu orientaţi spre Est. Nu sunt excluse provocările legate de această zi”, a subliniat Nicolae Negru.

În editorialul său publicat pe pagina electronică a ziarului „Evenimentul Zilei”, Mihai Ţurcanu aminteşte că Germania nu a capitulat pe 9 mai. „Actul de capitulare a fost semnat în suburbia berlineză Karlshorst pe 8 mai 1945, la orele 22:40, când la Moscova era deja ora 00:40. Stalin a hotărât că actul a fost deci pe 9, și Moldova îl urmează ca pe un tată fondator”, scrie autorul. Mihai Ţurcanu crede că „cel mai dureros este însă cum statul scaldă veteranii sovietici în flori, iar pe cei de pe Nistru îi aruncă la gunoi”. „Pe 9 mai 1992 eroii noștri adevărați apărau deja independența și integritatea Moldovei, de aceea pe mormintele celor căzuți atunci trebuie inscripționate astăzi cuvintele marelui Scipio Africanul: „«Ție popor ingrat, n-o să-ți rămână nici cenușa mea!!!»”, notează autorul.

Portalul „Tribuna” relatează că premierul Iurie Leancă a lansat un îndemn către cei care vor participa la acțiunile și manifestațiile de la 9 mai, 2014. Demnitarul a spus că organizatorii vor purta toată responsabilitatea pentru eventuale provocări sau tensiuni. „Vreau să fac un îndemn către cei care vor organiza acțiuni, marșuri, manifestări, să nu uite că în ziua respectivă mulțumim veteranilor și-i comemorăm pe cei căzuți. La 9 mai se mai marchează și Ziua Europei, care este un simbol al reconcilierii și toleranței”, a spus premierul.

Petru Grozavu scrie într-un editorial în „Ziarul de Gardă” Masacrul din 2 mai de la Odesa este o lecție deschisă pentru R. Moldova sau, dacă vreți, o repetiție generală a Moscovei, ca și pe 6 aprilie-2009, la Chișinău. Moscova își face loc mai aproape de noi. Odesa va fi „cucerită” dinspre Transnistria, iar R. Moldova dinspre Odesa. Și nu pe direcția Tiraspol, ca în 1992, ci pe direcția Comrat (posibil și Taraclia), ca în 1990”, notează Petru Grozavu. Autorul observă că ziarul „Novaia Gagauzia” scrie cu text deschis că „başcanul Formuzal și-a schimbat în ultima vreme destinațiile misionare, nu mai merge la secuii din Ardeal, dar bate drumul în zonele găgăuze și bulgare din reg. Odesa”. „În calitate de bașcan? De membru al guvernului, sau de agent FSB?”, se întreabă autorul.


Ion Preaşca scrie în „Adevărul” de la 1 ianuarie 2015, piaţa energiei electrice din Republica Moldova va fi, oficial, liberalizată pentru toţi cei 1,5 milioane de consumatori, ceea ce înseamnă că locatarul unui bloc din Chişinău, de exemplu, va putea contracta un furnizor din Bălţi sau din Donduşeni şi invers. „Asta, însă, doar teoretic. În realitate, nu este clar cum se va întâmpla totul şi care vor fi efectele pentru distribuitori şi mai ales pentru consumatori”, notează autorul.

XS
SM
MD
LG