Linkuri accesibilitate

Simplul fapt că gîndul rău mi s-a strecurat în suflet, fie şi pentru o fracţiune de secundă, mă îngrijorează.

Ştiu că trebuie să fiu bun şi cucernic, dar de la 1991 încoace îmi trec prin minte mai mereu gînduri rele, gînduri negre. O să vă dau cîteva exemple, stimaţi ascultători.

De pildă, atunci cînd văd, pe o stradă din capitală, un bolid zburînd cu o viteză năucitoare şi urlînd ca o siernă, simt cum mi se furişează în suflet un gînd rău. Şi aud atunci o voce lăuntrică răuleană care îi doreşte vitezomanului o mică tragedie, un mic accident, fără victime colaterale, fireşte. Bineînţeles că eu mă iau la sfadă cu vocea asta lăuntrică, încerc s-o reprim, s-o pun la respect şi reuşesc asta în cele din urmă, căci nu e normal să-i doreşti răul unui om, iar eu pe deasupra sînt scriitor şi ziarist. Dar simplul fapt că gîndul rău mi s-a strecurat în suflet, fie şi pentru o fracţiune de secundă, mă îngrijorează, mă tulbură.

Alt exemplu. Văd pe sticlă un politician demagog care ani de zile spune verzi şi uscate, care vorbeşte mult şi sforăitor, şi simt cum apare din nou vocea lăuntrică răuleană care începe a profera blesteme la adresa politicianului demagog, care îi doreşte ceva foarte rău politicianului. Şi din nou mă iau la harţă cu vocea asta interioară şi reuşesc s-o reduc la tăcere, s-o reprim. Dar ea a apărut totuşi! Aici e buba!

Gîndurile negre îmi apar pe mică de ceas: vocea răuleană din mine îl bălăcăreşte pe vînzătorul care m-a fraierit, vrea să-i crape capra cinovnicului grobian, îl face cu ou şi cu oţet pe ziaristul superficial şi hlizit, îl blestemă pe vecinul care trînteşte uşa scării în dricul nopţii. Mereu îmi trec prin minte gînduri negre, gînduri răzbunătoare cu care trebuie să lupt. Nu-i vorbă, reuşesc eu să le anihilez, dar lupta asta mă istoveşte.

Iar de la o vreme a început să mă frămînte o întrebare: Dar cîţi oameni în ţara asta mai au asemenea gînduri negre? Nu cumva fac parte dintr-o castă mică şi ciudată? Şi cum oare să devin liniştit, senin, cucernic şi fericit? Cum să nu mă mai irite bolidul nărăvaş şi politicianul demagog?

XS
SM
MD
LG