Linkuri accesibilitate

Un prea mare scor al anti-europenilor și extremiștilor la viitoarele alegeri UE ar face jocul Rusiei lui Putin.


Viitoarele alegeri europene, pe fond de criză, de descurajare și de „oboseala extinderii”, pe deasupra cu un conflict in Ucraina, la porţile Europei, au ca singură necunoscută scorul pe care îl vor întruni formaţiunile „eurosceptice”.

Nu are nimeni nici o îndoială că principalele formațiuni vor rămâne cele două tradiționale: socialiștii și creștin-democrații (PPE). Aceștia din urmă au fost sistematic cel mai numeros partid transnațional, însă criza - care le e imputată în parte - și plecarea din grup a conservatorilor britanici au dus la reducerea importanței lor în Parlamentul European, iar acum principalul suspans e acela dacă PPE va rămâne cel mai important partid, sau dacă vor fi depășiți de socialiști.

In privința liberalilor, tendința e știută: ei sunt văzuți drept ideologii crizei și se estimează că rândurile lor se vor înjumătăți aproape și că vor rămâne de la 80 de eurodeputați actuali abia vreo 40-50.

Cea mai mare necunoscută este însă anticiparea rezultatului scorului euroscepticilor și extremiștilor, atât de dreapta cât și de stânga.

E un paradox doar aparent faptul că euroscepticii sunt foarte numeroși și influenți în țările cele mai solide ale zonei euro: Germania, Olanda și Finlanda.

In Olanda, Partidul Libertății al lui Geert Wilders, căruia i se atribuie 20% de intenții de vot la nivel național, cere in mod deschis ieșirea țării atât din euro, cât și din UE.

Tot circa 20% din intențiile de vot i se atribuie partidului Finns din Finlanda, în vreme ce în Germania Alternative für Deutschland, format abia anul trecut, chiar dacă nu este atât de puternic, este influent printre tineretul urban și intelectuali.

Adevărata spaimă o constituie progresul unor partide precum Frontul Național în Franța, sau N-VA în Belgia, cărora li se atribuie aproape 30% din electoratul lor respectiv. Nici scorul previzibil foarte mare pe care îl va face Fidesz al lui Viktor Orban în Ungaria nu este însă mai liniștitor.

Paradoxul așadar este acela că toate aceste partide vor veni cu un set de valori foarte apropiate de cele pe care le propagă actualmente Rusia lui Putin: naționalism exacerbat, anti-americanism, reîntoarcerea la virtuțile familiei patriarhale și ale „valorilor tradiționale”, xenofobie, insistența pe religie și multe altele. Din acest punct de vedere, un prea mare scor al anti-europenilor și extremiștilor la viitoarele alegeri chiar ar face jocul Rusiei lui Putin.
XS
SM
MD
LG