Linkuri accesibilitate

Anneli Ute Gabanyi: „o politică a memoriei trebuie să conducă la reconciliere între popoare”


Un interviu despre semnificațiile Zilei de 9 Mai și actuala criză internațională cauzată de evoluțiile politice din Ucraina.





Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, se zice că această dată de 9 mai ar fi o zi încărcată simbolic, se celebrează două evenimente de o importanţă istorică – Ziua Europei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt e şi o confruntare şi de opinii, şi între generaţii. Ce ar trebui să sărbătorească cetăţenii Republicii Moldova de 9 mai?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu putem nega faptul că în acea zi s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial, a doua mare conflagraţie a lungului secol XX. Pentru fiecare ţară, desigur, acest lucru înseamnă altceva. Aceasta ar fi politica memoriei.

Şi în Germania, de altfel, ideea că 9 mai a fost ziua eliberării nu s-a impus de la început, era considerată ziua catastrofei totale, ziua sfârşitului. Dar abia din 1985, după o prezentare foarte emoţională a preşedintelui de atunci a Germaniei, Richard von Weizsäcker, s-a acceptat că, într-adevăr, şi în Germania, care a început conflagraţia, dar, în acelaşi timp, a fost şi poporul german o victimă a acestui război, s-a acceptat oficial ideea eliberării.

Deci, înţeleg că şi în Moldova această problemă este încă foarte acută. Totuşi, nu trebuie să uităm că pentru popoarele Europei, cel puţin, această zi înseamnă o dată pozitivă. În schimb, pentru Republica Moldova şi pentru, atunci, Basarabia, această zi însemna, de asemenea, oficializarea ocupaţiei de către „armatele sovietice eliberatoare”. Şi noi ştim foarte bine, Stalin i-a spus odată lui Milovan Gilas, politician iugoslav, că puterea sovietică, puterea Rusiei se întinde până acolo unde au ajuns armatele sovietice. Şi din acest punct de vedere, 9 mai este şi o zi de continuare a catastrofei pentru Basarabia şi, după aceea, pentru Republica Moldova.

9 mai este Ziua Victoriei împotriva fascismului, dar nu se poate nega faptul că această victorie ar fi trebuit să fie urmată, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în Germania, unde trăiesc, unde în primul rând este şi o zi de amintire a victimelor, este ziua condamnării regimului fascist, nazist care a dus acest război şi a comis ororile cunoscute, dar este şi o zi care trebuie folosită, o aniversare pentru a promova reconcilierea dintre popoarele care, toate, au fost victimele acestei teribile conflagraţii.

Şi ceea ce trebuie să deosebim, cred, este faptul că, pe de o parte există o politică a memoriei, care trebuie să ducă în direcţia reconcilierii. Dar, ceea ce vedem în momentul de faţă, în Rusia, este o politică a memoriei, o politică a istoriei, care foloseşte această dată pentru a promova anumite scopuri politice interne, dar şi scopuri geopolitice.

Faptul că se va serba această zi în Crimeea, indiferent dacă preşedintele Putin va participa sau nu cu o uriaşă paradă militară în Crimeea arată foarte clar că, de fapt, această politică a lui Stalin că acolo unde sunt armatele sovietice sau ruse, sunt considerate teritoriu rusesc, arată foarte clar unde merge actuala politică a Rusiei.”

Europa Liberă: Unde merge?

Anneli Ute Gabanyi: „Putin sau, să spunem, Rusia care se consideră şi se simte restabilită după perioada de incertitudine, perioada de slăbiciune care s-a înregistrat mai ales în perioada Elţin. Dar ceea ce vedem este faptul că Rusia, care şi-a acceptat o doctrină militară, care consideră că este dreptul Rusiei de a interveni oriunde minorităţile ruse se consideră oprimate, arată foarte clar că este o politică de stat, indiferent de Putin sau nu. Şi această politică de stat merge de fapt dincolo chiar de scopurile expansioniste promovate cândva de Stalin.”

Europa Liberă: Opoziţia comunistă, totuşi, foloseşte acest 9 mai în scop politic stric electoral? Şi dacă cumva liderii coaliţiei de la Chişinău ar trebui să accepte această doleanţă a opoziţiei comuniste de a fi organizat în 9 mai un marş de proporţii la Chişinău?

Anneli Ute Gabanyi: „În niciun caz. Eu înţeleg foarte bine poziţia guvernului de coaliţie din Republica Moldova, care este confruntat cu o dilemă. Pe de o parte, nu poate acest guvern să accepte politica comuniştilor, care nu este una nouă, dar se accentuează în această nouă situaţie foarte periculoasă pentru Republica Moldova. Pe de altă parte însă acest guvern nu are voie şi nu poate să se lase provocat de aceste măsuri şi, de altfel, nici de preconizata vizită a lui Dmitri Rogozin la Tiraspol care arată, de asemenea, foarte clar care sunt scopurile Rusiei în această regiune.

Deci, dilema guvernului este foarte pronunţată şi cred că a pune în faţă comemorarea victimelor, adică aspectul general uman este o politică foarte deşteaptă. Însă provocarea există şi cred că guvernul trebuie să se comporte în aşa fel încât să nu accepte şi să nu cadă pradă acestei provocări.”

Europa Liberă: Iar prezenţa vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Tiraspol pe 9 mai are doar o conotaţie politică?

Anneli Ute Gabanyi: „Are o conotaţie politică. Dar niciodată nu ştim în ce măsură această vizită nu are în vedere şi anumiţi paşi pe care Rusia se gândeşte să-i facă în Transnistria. Eu, personal, nu cred că Rusia va recunoaşte independenţa Transnistriei, pentru că această situaţie, ca să spun aşa, indecisă şi folosirea Transnistriei ca un instrument de presiune asupra Republicii Moldova este exact ceea ce îşi doreşte Rusia, guvernul Rusiei, conducerea Rusiei în momentul de faţă şi cred că arată şi modelul pe care Rusia îl va folosi şi în Ucraina.

Adică, ceea ce aş numi transnistrizarea procesului din Ucraina, unde, de asemenea, cred că se vor crea acum, prin acest referendum preconizat pentru duminica viitoare, unele regiuni separatiste, care se vor consolida tot mai mult, aşa cum s-a întâmplat şi în Transnistria, fără însă a risca şi fără a dori în mod expres o scindare a Ucrainei dincolo de anexarea Crimeii.

Pentru că exact în acest fel şi se vede foarte clar, Rusia doreşte să influenţeze atât procesele politice interne din Ucraina, se vede foarte clar de exemplu cum se foloseşte acest referendum plasat înaintea alegerilor programate pentru 25 mai. Pe de altă parte însă, Rusia se va folosi în continuare pentru influenţarea politicii externe, vezi drumul Ucrainei, drumul Kievului către Uniunea Europeană, pentru a bloca acest drum.”

Europa Liberă: Anul trecut Dmitri Rogozin a fost prezent şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ar putea să fie prezent şi în acest an oficialul rus şi la Chişinău sau se va limita doar cu vizita pe care urmează să o întreprindă la Tiraspol? Şi a fost o gafă că a fost acceptată anul trecut, de 9 mai, în Piaţa Marii Adunări Naționale prezenţa lui?

Anneli Ute Gabanyi: „Poate a fost o greşeală, dar important este să nu se repete greşeala şi anul acesta. Şi văd că guvernul de la Chişinău face toate încercările de a canaliza, să spunem, dacă nu se poate evita, vizita lui Rogozin doar către Tiraspol.”
XS
SM
MD
LG