Linkuri accesibilitate

Evenimentele din estul Ucrainei: „o competiție geopolitică între Est și Vest”


Vizita vicepremierului Eugen Carpov la Washington.Vicepremierul cu reintegrarea Eugen Carpov s-a întâlnit la Washington cu un înalt oficial de securitate american, la o zi după ce Chișinăul anunțase măsuri de securitate sporite din cauza agravării crizei din Ucraina. Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a spus Europei Libere că Eugen Carpov s-a întâlnit cu Tara Leweling, care este directorul interimar al Consiliului Național de Securitate.

Detaliile discuțiilor nu au fost date publicității. Dar înaintea întrevederii Carpov a spus că Moldova este îngrijorată de evenimentele din estul Ucrainei, pe care le-a numit „o competiție geopolitică între est și vest”.

Carpov a spus că oficialii moldoveni monitorizează îndeaproape felul cum prezintă televiziunile de stat rusești retransmise în alte țări evenimentele din estul Ucrainei și din regiunea separatistă transnistreană. Carpov a caracterizat anexarea de către Rusia a Crimeii drept o provocare la adresa legilor internaționale, a cooperării politice și a securității europene. Diplomatul moldovean a mai spus că Moldova „suferă” pentru că este și ea parte din competiția geopolitică dintre Rusia și occident datorită separatiștilor pro-ruși din regiunea transnistreană.

Vicepremierul cu reintegrarea Eugen Carpov a fost audiat tot la Washington marți în Congres, anume în Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și drept Comisia Helsinki din Statele Unite. Iată câteva din temele pe care le-a abordat:
Integrarea europeană a Moldovei: „Este probabil că în următoarea perioadă tema noastră de casă să fie o campanie de informare care să explice societății noastre, în special regiunii transnistrene, autonomiei găgăuze, altor regiuni rusofone, care este adevăratul conținut al procesului de integrare europeană, care sunt beneficiile, ce înseamnă – perspective europene și reintegrarea țării. Va trebui să intensificăm aceste lucruri.”

Propaganda de la televiziunile rusești: „Vedem cum în această perioadă deosebită diferitele canale rusești folosesc elemente care nu corespund pe deplin diferitelor standarde democratice existente potrivit legislației Republicii Moldova, potrivit standardelor și regulilor internaționale. De aceea am început un proces de monitoriza îndeaproape, foarte îndeaproape felul cum prezintă canalele rusești informația”.

Despre Moldova între Est și Vest: „În cazul nostru, având acum Ucraina în situația cunoscută, este limpede că este o competiție geopolitică între est și vest. Din păcate Moldova, Ucraina sunt parte – și suferă din cauza acestei competiții”.

Despre anexarea Crimeii de către ruși: „Ca țară vecină și prietenă cu Ucraina, Republica Moldova este foarte îngrijorată de ce se întâmplă acolo. Noi am condamnat așa-numitul referendum din Crimeea și nu am recunoscut anexarea ulterioară a Crimeii de către Federația Rusă. O considerăm o provocare majoră la adresa legilor internaționale, a cooperării politice și a securității europene.”
XS
SM
MD
LG