Linkuri accesibilitate

Cum a devenit panglica neagră-oranj un pericol separatist


Ucraina a renunțat astăzi la panglica neagră-oranj ca simbol al manifestărilor de 9 mai. Kazahstanul a interzis-o de luni.



Ucraina a renunțat astăzi la panglica neagră-oranj ca simbol al manifestărilor de 9 mai. Kazahstanul a interzis-o de luni, printr-o decizie a președintelui Nursultan Nazarbaev și a recomandat ambasadei ruse să se abțină și ea de la folosirea panglicii ca să se evite tensiuni interetnice. La Chișinău, zeci de metri din panglica devenită pe fundalul crizei ucrainene un simbol al naționaliștilor ruși au fost desfășurați de Liga Tineretului Rus în centrul orașului, la 5 mai. Panglici mai mici au fost legate de activiști pro-ruși, inclusiv activiști ai Partidului Comuniștilor de gardul ambasadei ucrainene la Chișinău. Ambasada a reacționat, spunând că evenimentele tragice din Ucraina, unde separatiștii pro-ruși cu panglica în piept provoacă victime, nu trebuie exploatate din interes politic de partidele moldovene. Cum reacționează autoritățile de la Chișinău? Relatează Alla Ceapai.

Guvernul a anunţat că premierul Iurie Leancă, şeful statului Nicolae Timofti şi spicherul Igor Corman vor marca pe 9 mai Ziua Victoriei asupra fascismului prin depunere de flori la complexul Eternitate de la Chişinău şi că mitinguri de comemorare a victimelor vor avea loc în toate localităţile din ţară. Deocamdată nu este limpede dacă va fi folosită sau nu de către oficiali panglica negru-oranj, care a fost interzisă ca simbol al manifestărilor de 9 mai de Kazahstan şi Ucraina.

Solicitat de Europa Liberă, Ministerul de Externe a spus că nu comentează comunicatul Ambasadei Ucrainei în care reprezentanța diplomatică condamnă gestul reprezentanților PCRM care au agățat ieri panglica negru-oraj pe gardul Ambasadei în cadrul unui miting „nesancționat”. În declarația sa, Ambasada Ucrainei sugerează că se aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să sancționeze gestul PCRM - „Ambasada este o reprezentanță oficială a Ucrainei pe teritoriul Moldovei, prin urmare agățarea simbolurilor politice sau propagandistice ale anumitor forţe politice sau state străine pe teritoriul său, poate fi pedepsită administrativ în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova” se menţionează în declarația Ambasadei.

Şeful Inspectoratului General de Poliţie din cadrul Ministerului de Interne, Ion Bodrug, a declarat pentru Europe Liberă că actualmente situaţia se investighează, iar dacă vor fi găsiţi vinovați cei care au agățat panglicile pe teritoriul Ambasadei Ucrainene riscă răspundere contravențională, adică amendă:

„Noi trebuie să vedem dacă gardul a fost construit pe teritoriul Ambasadei - deja poate servi ca teritoriul Ucrainei, atunci este o situaţie. Dacă gardul este construit, ridicat la marginea terenului care aparţine Ambasadei atunci e o altă situaţie. Acum noi examinăm, vom stabili toate circumstanțele, vom consulta celelalte ministere, inclusiv cel de externe şi vom veni cu o propunere legală. Situaţia este dificilă deoarece este vorba de Ambasadă şi în cazul dat intră în joc şi regulile internaţionale.”

Deputatul Artur Reşetnicov care alături de alţi deputați comunişti a participat ieri la mitingul din faţa Ambasadei ucrainene se arată convins că autorităţile de drept nu ar avea motive să sancționeze participanţii la miting. El spune că panglicile negru-oranj au fost legate de gardul reprezentanţii diplomatice pentru a comemora victimele din aceste zile din Ucraina. Reşetnicov spune că mitingul nu a fost autorizat pentru că nici nu trebuia să fie în opinia lui:

„A fost o acţiune spontană de solidarizare şi cred că a fost de datoria noastră în aceste zile de doliu să comemorăm memoria celor care au căzut pe nedrept în Ucraina. Lucrătorii Ambasadei, ambasadorul nu trebuiau să se ascundă după geam, dar în mod civilizat trebuiau să vină la participanţii la miting şi să spună câteva cuvinte.”

Artur Reşetnicov a spus că nici nu vrea să comenteze declarația Ambasadei ucrainene, care susţine că acţiunea neautorizată a comuniștilor ar avea drept scop provocarea unor dispoziții antiucrainene în Moldova şi obținerea de dividende politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG