Linkuri accesibilitate

Ofensiva perpetuă – singura „opţiune” a lui Putin (România liberă)


Intr-un articol din Evenimentul zilei, Paul Ciocoiu discuta raportul realizat de Centrul Roman pentru Politici Europene referitor la resetarea relatiilor dintre Romania si Ucraina. Este vorba, de fapt, despre o analiza si o porpunere romaneasca de resetare. Experții de la CRPE considera ca in Romania a crescut simpatia fata de ucraineni. Nu e foarte sigur ca in Ucraina s-ar fi petrecut, simetric, un ceva asemanator, dar diplomații ucraineni vorbesc despre tot mai multe firme ucrainene care caută mijlocirea ambasadei de la București pentru a-și găsi parteneri de afaceri, ceea ce se traduce printr-o deschidere tot mai mare spre România. „Resetarea relațiilor româno-ucrainene ar trebui să ia drept model reașezarea legăturilor dintre Polonia și Ucraina, două țări cu un trecut conflictual, dar care, după prăbușirea URSS, au luat-o de la zero, căzând de acord să închidă toate dosarele negative”, se mai spune in acest articol aparut in Evennimentul zilei.

Editorialistul Romaniei libere Dan Cristian Turturica demonteaza o anumita retorica, „ce pare susurată în urechile mai multor jurnaliști și intelectuali români direct de la Kremlin”: ideea ca Rusia n-ar avea de fapt nicio intentie si niciun interes mai departe de Ucraina. Lucrurile nu stau asa, crede Turturica. Aceasta manipulare nu urmareste decat sa fisureze consensul occidental în favoarea sancționării Rusiei. Putin nu se va limita doar la recuperarea Ucrainei, pentru ca, citam, „nu mai are altă carte de jucat decât ofensiva perpetuă. Este singura opțiune care i-ar permite să-și securizeze pe viață funcția de comandant suprem”. Moscova va face tot ce poate ca Republica Moldova sa nu ajunga in Uniunea Eropeana, iar Romania sa redevina ce a fost inainte de 1990, adica o tara tampon intre blocul occidental si Rusia. Cata vreme lucrurile raman la nivelul declarativ, nu e o grav, admite Turturica. Dar totul depinde de cine reprezinta, si mai ales va reprezenta maine, interesele Romaniei in relatia cu Rusia. Editorialistul Romaniei libere explica de ce deja ministrul roman de externe Titus Corlatean este exact opusul omului providential in acest post. El n-ar fi abdicat nicio clipa de la pozitia pe care o avea, impreuna cu premierul Victor Ponta si cu liberalul Crin Atonescu in 2012, cand au preluat puterea. Iar pozitia se reflecta perfect in vizita cu covor rosu si primiri la nivel inalt ce i s-a organizat lui Colatean la Moscova, fata de nicio intrevedere bilaterala cu omologul sau din Statele Unite, secretarul de stat John Kerry.

Portalul Hotnews a consultat trei experti in politica externa: Dan Dungaciu, Adrian Cioroianu si Valentin Naumescu, care nuanteaza declaratia presedintelui Traian Basescu, cum ca adevarata tinta a rusilor nu a fost Crimeea, n-ar fi nici Ucraina, ci ajungerea la gurile Dunarii. Da, acesta este un scop, dar nu unul primordial, sunt de acord cei trei experti. Dungaciu crede ca Putin este mai preocupat sa blocheze alegerile prezidentiale din Ucraina, de la 25 mai, iar Valentin Naumescu - ca urmareste sa faca din Estul Europei o zona nefrecventabila.

Tot Naumescu semneaza o analiza pe contributors, in care arata ca, si in absenta unui risc de securitate, Romania se afla sub marele risc al pierderii securitatii sale economice, adica fuga investitorilor dintr-o zona plina de turbulente severe.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG