Linkuri accesibilitate

Miliarde de dolari spălaţi prin sistemul bancar şi cel judiciar din Moldova (Adevărul)


Valul impresionant de vizitatori oficiali din UE şi SUA (Jurnal de Chișinău).



Ion Preaşcă publică în „Adevărul” un interviu cu directorul Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Vasile Şarco, despre ancheta în cazul celor circa 20 de miliarde de dolari spălaţi prin sistemul bancar şi cel judiciar din Moldova. Aceasta decurge lent din cauza lipsei de cooperare din partea colegilor ruşi, susţine ofiţerul de la CNA. Magistraţii implicaţi în schema criminală vor ajunge la dubă, susţine totuşi el, pentru că au adoptat, doar în baza unor copii xerox ale unor documente neverificate, decizii prin care firme offshore au încasat sute de milioane de dolari.

Un articol din „Jurnal de Chişinău”, semnat de Svetlana Corobceanu, se concentrează pe presupusa participare a mercenarilor transnistreni în evenimentele din 2 mai din Odesa. „28 de persoane din stânga Nistrului au dispărut fără urmă în urma acelor confruntări, alte trei persoane se ştie că au decedat. Cei dispăruţi sunt originari din Parcani, Slobozia, Tiraspol şi Tighina (Bender)…”, scrie autoarea cu referire la surse care şi-au dorit anonimatul. „Despre 28 de persoane nu se ştie nimic, despre cele trei se ştie că au decedat, însă rudele acestora se tem deocamdată să meargă să recupereze cadavrele. Majoritatea celor dispăruţi sunt cazaci şi foşti militari ai Armatei 14”, mai afirmă ea în articolul din „Jurnal de Chişinău”.

Editorialul din aceiaşi publicaţie se ocupă, sub semnătura lui Mircea V. Ciobanu, de valul impresionant de vizitatori, oficiali ai UE şi SUA, din ultima vreme şi menţionează între altele că „nu se poate ca aceste vizite să nu irite atât pe oponenţii guvernării şi ai integrării europene de la noi (pe comunişti, în primul rând), dar şi pe ruşi. Dmitri Kiseliov, propagandistul oficial al Kremlinului, s-a şi revoltat, potrivit editorialistului, dar vizitele îl pun în gardă şi pe principalul antimafiot Sergiu Mocanu, care consideră că „Republica Moldova este ostaticul unei clici, care se acoperă cu viitorul nostru european şi fură în proporţii deosebit de mari”. Prilej cu care dl Ciobanu se întreabă: „să fie oare ambalajul extern (doar) o bună acoperire pentru afacerile interne nu prea curate ale guvernanţilor noştri? [… ] Oare toţi politicienii din coaliţia majoritară doresc sincer o integrare europeană, cu reguli foarte dure în ceea ce priveşte justiţia şi comportamentul public?”

Livrările de gaze şi electricitate în Republica Moldova se diversifică doar în minte”, este teza unui articol din „Kommersant.md”. Autorităţile moldovene promit să dea în exploatare conducta de gaze Iaşi – Ungheni în iulie. Etapele a doua şi a treia ale proiectului – construcţia unei staţii de compresie şi a gazoductului Ungheni – Chişinău rămâne deocamdată la faza discuţiilor. Între timp, negocierile privind livrările de gaze în regim revers nici măcar nu au început. Ministerul Economiei mizează pe ajutorul SUA, care au promis să contribuie la securitatea energetică a Moldovei, se arată în acelaşi articol.

„Ziarul Naţional”, care a urmărit vizită de lucru la Tiraspol a negociatorului principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb, Luc Devigne, avansează următoarea teză, concluzie a acestei vizite, chiar dacă agenții economici din Transnistria exportă circa 40% din mărfuri în statele Uniunii Europene, așa-zisele autorități din stânga Nistrului nu sunt decise să implementeze în regiune prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) pe care urmează să-l semneze R. Moldova și Uniunea Europeană”.

„Periodic se fac auzite voci care spun că nu vom putea adera la UE, având „povara” Transnistriei în spate, spune într-un interviu cu aceiaşi publicaţie premierul Iurie Leancă. „Dar vreau să menționez că niciun oficial european, atunci când discută despre procesul de europenizare a țării noastre, nu o face excluzând din discuţie regiunea de peste Nistru. Aceasta este și abordarea noastră. Ne dorim edificarea unui stat modern și în acest proces se ține cont de necesităţile şi interesele regiunii transnistrene”, a subliniat premierul Leancă în acelaşi interviu.
XS
SM
MD
LG