Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean în exercițiu Oleksandr Turcinov a spus că Rusia este în război cu țara sa


Moscova respinge acuzațiile guvernului ucrainean.



Kievul a confirmat luni că unul din elictopterele sale a fost doborît în apropiere de orașul Slaviansk, unde trupele ucrainene se luptă cu separatiștii pro-ruși. Ministerul ucrainean al apărării a anunțat că elicopterul de tip MI-24 s-a prăbușit într-un rîu, după ce a fost lovit cu focuri de mitralieră, dar că echipajul a supraviețuit.

Ministerul ucrainean de interne a anunțat că cei aproximativ 800 rebeli care controlează orașul Slaviansk au în dotare armament greu și folosesc civili drept scuturi umane.

Separatiștii pro-ruși s-au retras spre centrul orașului, după ce armata ucraineană a preluat controlul asupra turnului de televiziune din cartierul Andreievka.

Ministrul de interne Arseni Avakov a spus luni că trupele guvernamentale au căzut într-o ambuscadă a rebelilor, în timp ce încercau să înainteze spre centrul orașului, unde rebelii ocupă primăria, sediul poliției și clădirea serviciului ucrainena de securitate. Rebelii au luat și cîțiva ostateci, între care se află și primarul orașului.

Slaviansk este unul din orașele din estul Ucrainei controlate de rebelii pro-ruși. Guvernul de la Kiev a anunțat că va continua operațiunea „antiteroristă” lansată în 15 aprilie, care a avut însă pînă acum un succes limitat

Președintele ucrainean în exercițiu Oleksandr Turcinov a spus că Rusia este în război cu țara sa, și că rușii încearcă să destabilizeze complet situația în estul și sudul țării.

Moscova respinge acuzațiile guvernului ucrainean că ar provoca violențele din sudul și estul Ucrainei. Ministerul rus de externe a avertizat că dacă tulburările din Ucraina nu vor fi oprite, pacea va fi amenințată în întreaga Europă.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG