Linkuri accesibilitate

Cât de pregătită este Moldova pentru un nou conflict armat (Adevărul)


Șase cauze care pot preschimba vectorul european al R. Moldova în unul asiatic (Ziarul național).Într-un articol din „Adevărul”, Valentina Basiul caută, cu ajutorul unor experţi militari, răspuns la întrebarea cât de pregătită este Moldova pentru un nou conflict armat. Aceştia susţin că provocările organizate de serviciile secrete ruseşti la Odesa se pot extinde în Republica Moldova, că autorităţile de la Chişinău nu s-au mobilizat şi că Moldova n-ar putea face faţă unui război. În sfârşit, experţii citaţi de publicaţie deplâng ceea ce s-ar numi „politica struţului la Chişinău”.

„Moldova se află într-un pericol eminent. Problema nu este dacă acţiunea grupărilor pro-ruse din Ucraina se va extinde asupra teritoriului nostru, problema este când”, susţine analistul politic şi militar Viorel Cibotaru. La rândul său, expertul militar Iurie Pîntea apreciază că „Pericolul în Odesa a venit din Transnistria. Dintr-un stat neutru, ne-am transformat într-o sursă de insecuritate şi o durere de cap pentru alţii”.

Şi Anton Gămurari, general în rezervă, consideră, între altele, că „dacă ruşii ocupă Odesa, vor ajunge la gurile Dunării, vor încorpora Transnistria, Găgăuzia şi bulgarii din Taraclia şi vor face un singur comandament militar.

Într-un editorial publicat în „Adevărul”, ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, opinează, între altele, că „decizia de a semna Acordul de Asociere a fost, indiscutabil, una corectă. Însă Republica Moldova nu trebuie să fie pusă în situaţia să aleagă cu cine să menţină relaţii comerciale. UE nu insistă asupra alegerii între Vest şi Est. O Moldovă stabilă şi prosperă, care menţine relaţii de afaceri peste toate hotarele sale, este în interesul tuturor ţărilor din regiune”, se arată în articolul semnat de William Hague.

„Dmitri Rogozin nu s-a lăsat înduplecat. El pleacă la Tiraspol la 9 mai, deşi Chişinăul i-au cerut să nu facă acest lucru”, scrie „Kommersant.md”. În articol este citat ex-premierul Vlad Filat, liderul PLDM, care a declarat într-o emisiune TV că liderii de la Chişinău i-ar fi recomandat să se abţină, dar Rogozin va veni. Într-o replică dată liderului liberal-democrat, pe o reţea de socializare, dl Rogozin a spus între altele: „totuşi voi veni să-i felicit pe cei pentru care Ziua Victoriei este o zi sfântă, iar ziua Europei şi a Germaniei este o ciudăţenie”.

Conflictul dintre Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii a ajuns în presă”, mai scrie „Kommersant.md”. Autorul articolului Nicolai Paholniţki analizează situaţia în care „doi şefi de ministere se ceartă din cauza faptului că Ministerul Economiei a refuzat să aprobe Strategia Naţională de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural pentru 2014 -2020”. „Vicepremierul Lazăr a explicat acest lucru prin faptul că documentul nu este finalizat, iar ministrul Agriculturii Vasile Bumacov şi-a acuzat colegul în replică că minte”, se arată în articol.

Într-un editorial de pe pagina online a publicaţiei „Ziarul naţional”, Petru Bogatu listează şase cauze care pot preschimba vectorul european al Republicii Moldova în unul Asiatic. Prima, considerată totuşi puţin probabilă de journalist, ar fi ocuparea Republicii Moldova până la Prut de trupele ruse în urma unei agresiuni armate a Kremlinului. Urmează scenariile considerate posibile şi anume: Provocarea unei degringolade financiare și inducerea haosului general ce ar afecta interesele de securitate ale cetățenilor;

Coruperea a cel puțin zece deputați din arcul guvernamental și căderea Guvernului printr-o moțiune de cenzură; O conspirație „georgiană” în urma căreia a fost compromisă guvernarea Saakașvili înainte de alegeri prin dezvăluirea torturilor bestiale practicate în sistemul penitenciar; lăcomia și nesăbuința elementelor oligarhice afiliate guvernării de la Chișinău şi Distrugerea prin atacuri mediatice susținute a Partidului Democrat, dar mai cu seamă a Partidului Liberal-Democrat. „Dacă suflarea democratică de la Chișinău nu se dezmeticește și nu-și realizează prioritățile, vectorul european va pieri de eutanasie”, conchide autorul de la „Ziarul naţional”.
XS
SM
MD
LG