Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Kiev continuă operațiunile împotriva insurgenților pro-ruși din estul țării Ucrainei


Uniunea Europeană cere tuturor părților să dea dovadă de cea mai mare reținere.


În estul Ucrainei situația rămâne tensionată, în timp ce guvernul de la Kiev continuă operațiunea „antiteroristă” împotriva insurgenților pro-ruși care au ocupat clădiri administrative în mai multe orașe din regiune.

Sîmbătă au avut loc schimburi de focuri în apropiere de Sloviansk, care e înconjurat de forțele guvernamentale.

La Kramatorsk, militarii ucraineni au recuperat o clădire a serviciilor de securitate și un post de televiziune, în timp ce la Luhansk separatiștii pro-ruși au luat cu asalt o bază a serviciilor de securitate.

Schimburi de focuri au avut loc și în orașele Mariupol și Konstiantinivka.
Mai mult de 50 de oameni au fost uciși în ultimele două zile în Ucraina, majoritatea într-un incendiu la Casa Sindicatelor din Odesa vineri, care a luat foc în timpul luptelor de stradă dintre simpatizanți ai guvernului ucrainean și separatiști pro-ruși. Președintele în exercițiu Oleksandr Turcinov a decretat o perioadă de doliu pentru cei uciși – cei mai mulți dintre ei separatiști pro-ruși - în incidentele de la Odesa din 2 mai.

Katerina Kosareva, o purtătoare de cuvînt a Serviciului ucrainean de securitate a spus sîmbătă la o conferință de presă la Kiev că tulburările care au avut loc vioneri la Odesa au fost provocate prin ingerințe externe și au fost finanțate de foste oficialități ale regimului fostului președinte Ianukovici, care se ascund într-o țară învecinată.

Kosareva a precizat că e vorba despre fostul prim vicepremier Serhy Arbuzov și fostul ministru pentru taxe Oleksandr Klimenko.

Katerina Kosareva a mai spus că evenimentele au fost controlate de sabotori din Federația Rusă cu participarea unor grupări militare ilegale din regiunea transnistreană.

Duminică, premierul ucrainean în exercițiu Arseni Iațeniuk a făcut o vizită la Odesa. Înainte de asta a declarat pentru BBC că el personal învinovățește forțele de securitate că nu au făcut nimic pentru a preveni violențele, dar și pe demonstranții pro-ruși care le-au provocat. Iațeniuk a promis o anchetă independentă serioasă.

Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Catherine Ashton a dat publicității o declarație în care spune că Uniunea Europeană „cere tuturor părților să dea dovadă de cea mai mare reținere și să nu exploateze tragedia de la Odesa pentru a alimenta și mai multă ură, separare și violență fără sens”.

Între timp șapte observatori militari europeni au sosit la Berlin, după ce au fost eliberați de separatiștii pro-ruși care îi luaseră ostateci în estul Ucrainei în 25 aprilie.

Unul din ei, observatorul ceh Josef Prerovsky, a spus presei că cei șapte au petrecut primele ore ale captivității lor într-o pivniță cu mîinle legate la spate și legați la ochi.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG