Linkuri accesibilitate

O nouă ofensivă guvernamentală împotriva rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei


Consiliul se Securitate ONU s-a reunit de urgență la cererea Rusiei.Kremlinul a afirmat că guvernul de la Kiev și aliații săi occidentali sînt responsabil pentru pierderile de vieți omenești de la Odesa, și recunoaște că încă nu știe cum să reacționeze la evenimentele care se derulează în estul Ucrainei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al președintelui Vladimir Putin, e citat cu declarația că Moscova nu mai are influență asupra vorbitorilor de limbă rusă din estul ucrainean, dar promite „să facă tot ce e posibil și oriunde e posibil” pentru a detensiona situația.

Vorbind presei la Moscova sâmbătă 3 mai, Peskov a mai spus că ideea de a ține alegeri prezidențiale în Ucraina în actualul ciclu de violențe este absurdă.

În timp ce Peskov făcea aceste remarci, Vladimir Lukin, trimisul special al lui Vladimir Putin în regiune, a anunțat eliberarea celor șapte observatori OSCE și a asistenților lor ținuți ostateci de forțele pro-ruse de la Sloviansk. Echipa de observatori fusese reținută în 25 aprilie.

Întrebat cum va răspunde Rusia la escaladarea crizei, Pescov a spus: „nu pot răspunde la această întrebare, e un element absolut nou pentru noi”.

Mai mult de 30 de persoane, multe dintre ele activiști pro-ruși, au murit într-un incendiu la Casa Sindicatelor din Odesa, vineri 2 mai. Nu e clar cum a izbucnit focul, dar se relatează că în clădire au fost aruncate sticle incendiare.


Ceva mai devreme, în mai multe locuri din Odesa au avut loc ciocniri între separatiști și sprijinitori ai guvernului de la Kiev. Cel puțin 42 oameni au fost uciși și alți 50 răniți în aceste ciocniri.

Autoritățile au arestat mai mult de 130 de persoane în legătură cu violențele de vineri. Petro Luțiuk, șeful poliției locale, a dat publicității sâmbătă o declarație în care se spune că cei arestați vor fi puși sub acuzare pentru participare la tulburarea ordinii publice și pentru crimă cu premeditare.
Katerina Kosareva, o purtătoare de cuvînt a Serviciului de securitate ucrainean a declarat la o conferință de presă la Kiev că tulburările care au avut loc la Odesa vineri 2 mai au fost provocate prin ingerințe externe și au fost finanțate de foste oficialități ale regimului fostului președinte Ianukovici, care se ascund într-o țară învecinată. Kosareva a precizat că e vorba despre fostul prim vicepremier Serhy Arbuzov și fostul ministru pentru taxe Olekasndr Klimenko. Katerina Kosareva a mai spus că evenimentele au fost controlate de sabotori din Federația rusă cu participarea unor grupăru militare ilegale din regiunea transnistreană.

Iar operațiunile militare guvernamentale împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei au continuat în zorii zilei de sîmbătă. Ministrul de interne Arsen Avakov a anuțat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra televiziunii din orașul Kramatorsk. „Nu ne oprim”, a scris Avakov pe pagina sa de Facebook, fără să dea detalii în plus. Kramatorsk se află în apropiere Sloviansk, unde rebelii au doborît două elicoptere ucrainene care luau parte la ofensiva din dimineața zilei de 2 mai.

Situația din estul Ucrainei este urmărită cu îngrijorare de către comunitatea internațională.

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit vineri de urgență la cererea Rusiei.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat că sprijinindu-i pe autorii loviturii de stat de la Kiev, Statele Unite și Uniunea Europeană poartă vina pentru distrugerea căii spre o rezolvare pașnică a crizei.

În opinia ambasadoarei Statelor Unite la ONU Samantha Power, era de așteptat ca Ucraina să ia măsuri pentru restabilirea ordinii, iar asta se justifică, și e ceea ce fiecare stat ar fi făcut într-o situație similară, și ar fi făcut-o poate chiar mai devreme. Faptul că Rusia a ales să convoace o sesiune de urgență în semn de protest, a continuat ambasadoarea americană, este încă un indiciu că sau subestimează inteligența comunității internaționale, sau încearcă să repete în estul Ucrainei șarada de care Rusia e responsabilă în Crimeea.

„Ne revoltă această perspectivă, dar nu ne lăsăm prostiți”, a mai spus Samantha Power.

La rîndul său, adjunctul ambasadorului ucrainean la ONU Oleksandr Pavlicenko a spus că Federația Rusă nu a făcut nici un efort pentru calmarea situației și pentru aplicarea acordului de la Geneva. În loc de asta, Rusia sprijină masiv grupări militante ilegale care operează în estul Ucrainei, punînd viața civililor în pericol, luînd ostateci și creînd o atmosferă de teroare și violență. Securitatea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor oamenilor rămâne o prioritate de vîrf a guvernului ucrainean”.

XS
SM
MD
LG