Linkuri accesibilitate

În estul Ucrainei cresc tensiunile după ofensiva lansată de guvern împotriva separatiștilor de la Sloviansk


Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU.


Ministerul rus de externe a afirmat că intervenția în forță a forțelor ucrainene va duce la o catastrofă.

Diplomația rusă a acuzat de asemenea Uniunea Europeană că distruge șansele pentru o rezolvare a crizei sprijinindu-i pe cei care sînt în spatele „loviturii de stat” de la Kiev. Ministerul rus de externe a cerut Occidentului să renunțe la ceea ce Moscova numește „politicile sale distructive legate de Ucraina”.

Purtătorul de cuvînt al președintelui Vladimir Putin Dimitri Peskov a calificat ofensiva drept un raid de represalii, și a afirmat că au fost bombardate așezări pașnice.

Vineri dimineață, forțele guvernamentale ucrainene au reușit să captureze cel puțin 9 puncte de control ale separatiștilor și mai multe poziții strategice din jurul orașului. Cu toate acestea, separatiștii continuă să controleze mai multe căi de acces rutiere și feroviare spre Sloviansk, și să ocupe clădiri guvernamentale din centru. Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că în cursul ofensivei două elicoptere ale armatei au fost doborîte de separatiști, iar piloții lor uciși. Se relatează că un al treilea pilot a fost capturat de separatiști. O purtătoare de cuvînt a separatiștilor a anunțat că unul dintre rebeli a fost ucis.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a precizat pe pagina sa de Facebook că scopurile ofensivei au fost „eliberarea ostatecilor, depunerea armelor și eliberarea clădirilor administrative ocupate [de către separatiști] și revenirea la normal a funcționării administrației orașului”. Slaviansk se află sub controlul forțelor separatiste pro-ruse de luna trecută.

Potrivit lui Avakov, separatiștii au lansat rachete antiaeriene și au utilizat în cursul luptelor artilerie grea și grenade. Rebelii dețin ca ostateci la Sloviansk pe primarul ucrainean al localității, mai mulți ziariști, trei ofițeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei și o întreagă echipă de observatori militari ai OSCE.

După ofensiva de la Sloviansk, tensiunile au crescut în estul Ucrainei.
La Donețk, separatiștii pro-ruși au ocupat centrul regional de control al căilor ferate, și au întrerupt alimentarea cu electricitate. Joi, separatiștii ocupaseră sediul procuraturii din oraș. Televiziunile ruse și cele ucrainene au relatat că în portul Odesa din sudul Ucrainei au loc ciocniri violente între sprijinitori ai guvernului de la Kiev și separatiștii pro-ruși.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG