Linkuri accesibilitate

Ce a cîștigat Putin declanșînd criza ucraineană? (ziare.com).Intr-un articol publicat pe contributors.ro, Cristina Cioaba reaminteste consideratii facute in anul 200 de Monica Lovinescu despre Vladimir Putin. Pentru marea jurnalista a Europei libere, Putin era deja noul „țar”, ajuns la putere prin flatarea „șovinismului rus” in razboiul din Cecenia. Cristina Cioaba constata ca Putin a confirmat cu varf si indesat acest diagnostic, ba chiar a plusat, prin abilitatea cu care a intrat pe sub pielea Occidentului, deghizandu-se perfect intr-un nesperat partener de dialog. „Când masca a căzut și Rusia, anexând Crimeea, calcă în picioare tratatele internaţionale, Occidentul, neputincios și derutat, se descoperă prins în lanţ. Și, când vrea să se smulgă, își dă seamă că se sufocă”, scrie Cristina Cioaba, care gaseste sursa acestei erori de perceptie a lumii democratice mult inapoi, in refuzul de a plasa corect adevarurile din Cartea neagra a comunismului. Tomul coordonat de Stephane Courtois „sistematiza, după principii știinţifice și nu emoţionale, spune Cristina Cioaba, efectele unui secol de regim comunist”. Aducea indicii ca regimurile comuniste din intreaga lume ar fi facut circa 100 de milioane de victime. Totusi cartea nu a convins, ba chiar a fost pusa la index.

Comunismului i s-au gasit tot mai multe circumstante atenuante, in timp ce intelectualii anticomunisti au fost transformati in figuri nefrecventabile, arata comentatoarea. Ce se intampla in ultimele luni ar fi astfel un „decont al istoriei”, primul mod in care aceste „amnezii colective” ale lumii occidentale incep sa se razbune. Articolul de pe contributors.ro se incheie revenind tot pe cuvintele Monicai Lovinescu: caderea cortinei de fier a fost, din pacate, doar o „iluzie lirica”, un fel de „basm neterminat”, in care eroii buni s-au asezat multumiti sa sarbatoreasca victoria, inainte ca zmeii sa fi fost omorati.

Si totusi, ce a castigat Putin declansand aceasta criza extrem de grava? se intreaba Emilian Isaila intr-un text aparut pe site-ul ziare.com. Convingerea sa este ca Putin s-a speriat de revoluia portocalie si de primavara araba si ar fi inteles ca numai „o situatie de criza [...] va reduce la tacere orice opozitie interna”. Asadar „criza pe care a provocat-o nu are legatura cu Ucraina, cu rusii care traiesc acolo, cu NATO sau cu Uniunea Europeana. Are legatura cu regimul sau politic”.

O analiza semnata in editia print a revistei 22 de Octavian Milewski explica in ce fel, când și de ce a devenit Polonia statul european cel mai competent în relația cu Ucraina. Teoria lui este ca Polonia nu a uitat niciodata lectiile istoriei, spre deosebire de alte tari europene. Polonia beneficiaza apoi de o cunoașterea profundă a elitelor ucrainene și are capacitatea de a purta un dialog cu ele. A existat permanent, spune Milewski, o „axa invizibila Polonia-Ucraina”, bazata pe convingerea polonezilor ca independența și in­tegritatea tarii lor depind de independenta si integritatea Ucrainei. De aceea s-a luptat Varsovia sa impuna pe agenda europeana Parteneriatul estic, al carui esec nu poate fi imputat Poloniei, ci, spune comentatorul publicat de revista 22, acelor state care nu au trecut „testul” relatiei corecte cu Rusia. Sunt enumerate Franta, Germania, Marea Britanie si chiar Statele Unite. Pana sa esueze insa, se mai arata in acest artuicol, Parteneriatul estic a reusit sa repozitioneze tari precum Republica Moldova și Geor­gia, dar și state acum europene, precum România, Un­garia si Slovacia.
XS
SM
MD
LG