Linkuri accesibilitate

Instabilitate și tensiune crescîndă în Ucraina de est


Un separatist pro-rus la un punct de control pe o șosea, astăzi, în apropiere de Slaviansk
Un separatist pro-rus la un punct de control pe o șosea, astăzi, în apropiere de Slaviansk

O operațiune a forțelor armate ucrainene împotriva forțelor pro-ruse de la Slaviansk este în curs de desfășurare.



Forțele de securitate ale Ucrainei au declanșat o „operațiune de anvergură” pentru a prelua controlului localității Slaviansk din estul Ucrainei. Primele informații au parvenit de la separatiștii pro-ruși.

Ceva mai tîrziu, Ministerul Apărării de la Kiev a confirmat relatările de presă internaționale despre o ofensivă majoră declanșată împotriva separatiștilor pro-ruși care dețin ostateci, între care membri ai misiunii militare OSCE, la Slaviansk.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a comunicat pe Facebook că scopurile ofensivei sînt „să elibereze ostatecii, ca forțele pro-ruse să depună armele, să elibereze clădirile administratice și să restaureze funcționarea normală a administrației municipale.” Avakov a spus că separatiștii sînt înarmați cu rachete anti-aeriene, și au folosit artilerie și grenade. Potrivit lui, trupele ucrainene au preluat controlul asupra a nouă puncte ce blocau accesul pe drumurile spre oraș. Demnitarul ucrainean a apreciat că forțele Kievului sînt angajate „într-o adevărată bătălie împotriva unor mercenari profesioniști”.

Un fotoreporter al agenției Reuter a spus că un elicoper al armatei ucrainene a deschis focul asupra pozițiilor de pe înălțimile orașului, cu o populație de circa 140 de mii de persoane. Un reporter aflat la fața locului a menționat că a auzit schimburi de focuri în oraș, iar un trimis al agenției AFP a anunțat că militarii ucraineni ar fi preluat controlul asupra unui punct de control separatist la sud de Slaviansk.

La Kiev, un consilier al ministrului de interne ucrainean Arsen Avakov a spus că nu poate comenta evenimentele înainte de „încheierea operațiunii”.

Primarul separatist de la Slaviansk, Viaceslav Ponomariov, a declarat între timp că două elicoptere ucrainene ar fi fost doborîte de forțele pro-ruse. Pe înălțimile orașului plutește un fum negru, după ce separatiștii au dat foc unor envelope, pentru a face dificilă acțiunea elicoperelor.

Slaviansk este una din localitățile intrate sub controlul total al forțelor separatiste, care luna trecută a ocupat sediul Poliției municipale. La Slaviansk sînt ținuți ca ostateci, primarul legitim al localității, cîțiva ziariști, trei membri ai serviciilor de securitate și cei șapte observatori militari ai Misiunii OSCE, între care trei germani.

La Donețk, în capitala provinciei, situată la circa 100 de km de Slaviansk, sute de separatiști pro-ruși au vandalizat și ocupat cu o zi în urmă sediul Procuraturii.

La Kiev, președintele în exercițiu Oleksandr Turcinov a semnat o dispoziție, ce intră în vigoare imediat, pentru reinstituirea recrutării militare. Într-o declarație pentru presă, Turcinov a spus că măsura a fost necesară „din cauza deteriorării situației în est și în sud, a forței crescînde a unităților armate pro-ruse și a ocupării unor clădiri ale administrației publice, toate constituind o amenințare la adresa integrității teritoriale”.

Spitalizat în Israel, după tentativa de asasinare de la 28 aprilie, primarul ucrainean de la Harkov, Hennadi Kernes, este într-o stare mai puțin gravă.

La Washington, Alexander Vershbow, adjunctul secretarului-general Nato, a spus că Alianța trebuie să reînceapă să gîndească Rusia ca un adversar. Vershbow a mai spus, la 1 mai, că în ciuda încercărilor, timp de 20 de ani de a clădi un parteneriat cu Rusia, Moscova „a declarat Nato drept un adversar”. Din această cauză, Alianța occidentală este silită să privească Rusia „mai curînd ca un adversar, decît ca un partener”.
XS
SM
MD
LG