Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Adevărul”


În avant premieră cu redactoarea-șefă Valentina Basiul.



Muncitorii dispar, Ziua Muncii rămâne” este titlul articolului semnat de Ion Preaşca, în ediţia de mâine a ziarului „Adevărul“. Reporterul nostru economic constată că potrivit statisticilor, numărul oamenilor încadraţi în câmpul muncii în Republica Moldova s-a redus cu o pătrime în ultimii 15 ani. În schimb, a crescut numărul zilelor de odihnă cu prilejul sărbătorii de 1 Mai.

Anul acesta, după două zile de muncă, moldovenii au parte de o minivacanţă de patru zile. Tatiana Lariuşin, expert la IDIS Viitorul, spune că e anormală situaţia când în cea mai săracă ţară sunt foarte multe zile de odihnă şi se munceşte puţin. „Totuşi ar trebui să ne bucurăm de acest timp liber oferit de autorităţi. În condiţiile în care salariile sunt mizere, oamenii pot să se bucure de mai mult timp pentru diverse ocupaţii sau să mai lucreze în grădină“, a declarat Tatiana Lariuşin.

În Republica Moldova numărul oamenilor care muncesc este în scădere dramatică. Cea mai semnificativă scădere, de aproape 2,3 ori, s-a atestat în agricultură. În sectorul industrial reducerea a fost mai mică, de doar 15%, în schimb a crescut cu 28% numărul lucrătorilor din comerţ şi horeca şi cu 40% a celor din construcţii, mai costată Ion Preaşca.

Transnistria: temniţa limbii române“, este titlul expoziţiei de fotografie şi al cărţii care va fi lansate mâine, la Chişinău, de un artist român stabilit în Finlanda, care a călătorit în statul-fantomă şi a surprins atmosfera sumbră de pe străzi şi chipurile copiilor din şcolile româneşti. Eugenia Pogor a stat de vorbă cu Octavian Bâlea şi l-a întrebat ce-l atrage în Transnistria şi de ce fotograful lucrează pe pelicula alb-negru. „De ce-ar vrea Rusia să anexeze Transnistria, când regiunea poate fi un cotlon întunecat, unde ruşii îşi pot face toate treburile murdare?“, susţine artistul. Mai multe despre chipurile surprinse de Octavian Bâlea, citiţi mâine în „Adevărul“.

Şarlatanie prin SMS, cu numere străine, ne atenţionează Andrei Rizescu, care încearcă să dea de urma escrocilor care trimit mesaje-capcană. „Operatorii de telecomunicaţii spun că mai mulţi moldoveni au plătit facturi mari, după ce au primit SMS-uri de la numere necunoscute cu prefixele de Lituania sau Letonia şi le-au apelat înapoi. Ei au fost taxaţi cu 15 lei pe minut, indiferent dacă le-au răspuns cineva sau nu”.

Şi dacă tot urmează o minivacanţă, iar peste o săptămâna un alt weekend prelungit Ina Zglavuţă-Prisăcaru vă invită să descoperiţi Napoli, sau oraşul celor vulcanici şi fericiţi. „Voi aveţi ceas, dar noi – tot timpul“, este probabil maxima ce caracterizează orice napolitan. A nu te stresa de la lucruri ce azi îţi par importante, dar care se devalorizează în timp şi a savura orice clipă trăită acum sunt modus vivendi pentru italienii din această regiune. Cum le reuşeşte asta? Napolitanii „dau vina“ pe Vezuviu, aflat la poalele oraşului, care îi împinge să-şi trăiască fiecare zi ca pe ultima. Dacă mâine erupe?

În ediţia de mâine a ziarului „Adevărul“ găsiţi şi alte materiale interesante.”
XS
SM
MD
LG