Linkuri accesibilitate

1 Mai: două mitinguri, o singură opțiune


Atît comuniștii, cît și socialiștii pledează împotriva integrării europene.



Grupuri numeroase de simpatizanți ai comuniștilor și ai socialiștilor au mărșăluit separat pe străzile Chișinăului cu ocazia Zilei de 1 mai. Guvernul și sindicatele s-au ținut departe de mitinguri. Participanții la ele și-au adresat unii altora apeluri la solidaritate, dar nu s-au contopit, având fiecare agenda politică proprie.

Cele două mitinguri organizate de PCRM şi PSRM au fost convocate la aceeaşi oră, dar în locuri diferite. Socialiştii şi-au chemat simpatizanții în faţa Teatrului de Operă şi Balet, iar comuniştii şi-au dat întâlnire în faţa sediului Academiei de Ştiinţe. La ambele mitinguri a dominant culoarea roşie, ritmul sărbătoresc l-au dat fanfarele, iar lozincile scandate de participanți practic au fost similare.

Atât socialiştii, cât şi comuniştii au folosit Ziua de 1 mai pentru a-şi promova propria agendă politică. Comuniştii, în frunte cu liderul partidului Vladimir Voronin, după ce au lansat critici dure la adresa guvernării, au prezentat un proiect de platformă electorală, îndemnându-şi simpatizanţii să îl analizeze şi să vină cu propuneri.

Documentul conţine, pe de o parte, critici dure la Acordul de Asociere, care în opinia comuniştilor trebuie îmbunătăţit, dar pe de alte parte, aduce laude Uniunii Vamale, care, potrivit PCRM, este pregătită pentru integrarea economică a Moldovei.
Vladimir Voronin: „Moldova se află chiar în centrul Europei. Este evident că modernizarea europeană ne vizează în primul rând. Şi este bine să asigurăm această modernizare. Dar haideţi să ne uităm real la lucruri. Unde sunt pieţele de desfacere a ţării, unde ne putem asigura dezvoltarea, unde muncesc migranţii moldoveni? În cea mai mare parte în Rusia. Nu am putut trece cu vederea aceste lucruri atunci când am realizat acest document important – proiectul de platformă electorală care v-a fost distribuit în opt mii de exemplare şi va ajunge în toate localităţile din Moldova.”
La meetingul socialiștilor
La meetingul socialiștilor
Nici socialiştii nu au ratat prilejul Zilei de 1 mai pentru a continua campania de popularizare a opţiunii lor de politică externă şi anume aderarea Moldovei la Uniunea Vamală.

Igor Dodon: „Evident că noi ca socialişti nu putem să nu sărbătorim această zi. Ne-au pus ca scop să organizăm un marş frumos al solidarităţii muncii. Avem şi un slogan al acestui marş - „Pentru Moldova în Uniunea Vamală”. Noi considerăm că locul Moldovei este anume în Uniunea vamală. Avem alături de noi şi deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, colegi din Spravedlivaia Rossia care este un partid socialist.”

Mai mulţi dintre participanţi la cele două mitinguri mi-au spus că au venit în virtutea unei obişnuinţe de a-i cinsti la 1 mai pe oamenii muncii.

- „1 Mai e o zi cu care ne-am născut. Binele nu se uită niciodată. şi vrem nu ceea ce este azi în Moldova.”

Europa Liberă: Vreţi ca Moldova să adere la Uniunea Vamală sau la Uniunea Europeană?

- „Nu ne ajută cu nimic, este o minciună şi nu vom intra niciodată în Uniunea Europeană. În Uniunea Vamală aş vrea pentru că acolo ne-au născut.”

- „Noi de când suntem copii ştim că 1 mai e ziua muncii. părinţii noştri au sărbătorit această zi şi noi la fel facem. Noi păstrăm tradiţiile părinţilor. Am venit să-i susţinem şi pe dumnealor, dar şi să sărbătorim această zi cu toată lumea.”

- „Facem sărbătoare de 1 mai cum am făcut-o şi până acum. Doar că astăzi s-a primit aşa că nici nu mai înţelegi nimic, care într-o parte serbează, care în alta. Dar noi ţinem pe ale noastre din bătrânețe, am venit să sărbătorim ziua muncii, ziua solidarităţii.”

Europa Liberă: Susţineţi aderarea la Uniunea Vamală sau la cea Europeană?

- „Nu am eu treabă cu asta. Eu nu mă bag nici în vamă, nici în Europa. Eu cum am fost aşa şi merg înainte.”

Ca şi în anul trecut Confederaţia Naţională a Sindicatelor a decis să nu organizeze o consemnare publica a Zilei Solidarităţii Oamenilor Muncii, pentru a nu se contopi oarecum cu lozincile politice ale comuniştilor şi socialiştilor. Printr-un comunicat de presă, Preşedintele sindicatelor Oleg Budza a transmis un mesaj de felicitare pentru oamenii muncii, menţionând că sindicatele vor contribui în continuare la ridicarea bunăstării, la asigurarea unui trai decent şi la crearea locurilor de muncă bine plătite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG