Linkuri accesibilitate

Raportul Freedom House privind libertatea presei în lume în 2014


Harta libertății presei conform Freedom House
Harta libertății presei conform Freedom House

Nici o fostă republică sovietică nu are o presă liberă, doar R. Moldova și Georgia au o presă parțial liberă.

Organizaţia internaţională Freedom House, cu sediul la New York, a dat publicităţii ultimul raport privind „Libertatea Presei în Lume în 2014” (bazat pe datele anului trecut).

În spaţiul post-sovietic, arată raportul, situaţia nu s-a îmbunătăţit, acolo se află şi unele din ţările cu cele mai represive regimuri în domeniul media.

Potrivit raportului, nici o fostă republică sovietică nu are o presă liberă, numai despre Republica Moldova şi Georgia se spune, ca anul trecut, că au o presă parţial liberă.

În cazul Moldovei, declară Karin Karlekar, coordonatoarea raportului din acest an, se remarcă în primul rând o diversificare a peisajului media cu apariţia de noi posturi de radio şi televiziune.

In cazul Georgiei, Karkekar remarcă efectele pozitive ale aţa numitei legi „oferă, transmite” o lege care obligă firmele de cablu să ofere toate televiziunile care sunt pe piaţa.

Situaţia s-a înrăutăţit desigur în Rusia, odată cu închiderea agenţiei de ştiri Ria Novosti şi cu adoptarea multor legi restrictive în domeniul media. Raportul remarcă faptul că aproape toate mediile sunt direct sau indirect , indiferent de forma de proprietate, sub controlul statului. Nu sunt uitate nici încercările din ce în ce mai ţintite ale guvernului de a controla şi internet, mai ales blogosfera.

În actualul raport, Ucraina a căzut în categoria ţărilor care nu au presă liberă, în special datorită atacurilor de anul trecut împotriva jurnaliştilor care încercau să relateze despre protestele de pe Euromaidan.

Balarus, Turkmenistan şi Uzbekistan rămân, alături de Iran ţările cele mai restrictive din lume, când vine vorba de libertatea presei.

Raportul Freedom House contată din nou că presa se bucură de cea mai mare libertate în Europa. Mai ales în ţările Uniunii Europene. Ceea ce nu înseamnă cu nu sunt şi aici „oi negre”: încercările guvernului ungar de a controla mediile sau instanţele de intimidare, constatate în Muntenegru.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG