Linkuri accesibilitate

British Pathé: O inestimabilă colecție de imagini a istoriei civilizației umane în secolul XX


Arhiva de peste 85 de mii de filme a companiei britanice a fost încărcate pe YouTube și este disponibilă tuturor celor interesați.



Într-un gest cultural de o valoare inestimabilă pentru cei care studiază istoria și cultura civilizației umane, compania din Marea Britanie de jurnale de actualități filmate, British Pathé, a anunțat la 17 aprilie că pune la dispoziția publicului, gratuit, pe canalul ei YouTube, întreaga ei colecție de peste 85 de mii de filme.

Alastair White, directorul-general al companiei, declara într-un comunicat de presă că „Această arhivă constituie un tezaur fără rival pe planul semnificației și al istoriei, care nu va trebui uitat niciodată. Iar pentru a fi siguri de acest lucru, încărcarea ei pe YouTube ni s-a părut cea mai bună cale”.

Arhiva companiei British Pathé este considerată, pe bună dreptate, în acest moment drept cea mai importantă colecție de jurnale de actualități din lume, acoperind perioada 1896-1976, și ilustrînd evenimente petrecute pretutindeni în lume. Mai mult, grație companiilor surori (grupul Pathé din Franța și cel din Statele Unite, American Pathé News), a filialelor sale din lume și a cooperării cu alte agenții de filme de actualități, colecția include piese de mare relevanță istorică, așa cum sînt, în mod special, filmele ce acoperă perioada celor două războaie mondiale (cu multe secvențe de proveniență germană, sovietică sau din țările Extremului Orient), perioada războiului rece (cu numeroase mărturii din statele satelite Uniunii Sovietice) și o multitudine de portrete ale personalităților istoriei politice și culturale a secolului XX.

Întregul proiect al încărcării pe YouTube este administrat de compania germană Mediakraft, digitalizarea colecției începînd din anul 2002, finanțată în mare parte de Loteria Națională din Marea Britanie. Dacă inițial arhiva a avut un caracter strict privat, secvențe din cele peste 3,500 de ore de film, cît totalizează patrimoniul companiei britanice, fiind vîndute pentru diferite documentare și alte genuri de filme, din 2010, tezaurul a început să fie pus, treptat, la dispoziția publicului, inițial acordîndu-se acces la clipuri video cotidianului britanic The Guardian, iar apoi Daily Mail căpătînd dreptul să comercializeze compilații tematice pe DVD-uri. În 2011, British Pathé a lansat canalul său propriu pe YouTube, iar anul acesta accesul a devenit liber la întreaga colecție.

Pentru cei care nu știu, la originea acestei fabuloase colecții s-a aflat Societatea Pathé Frères, înființată în 1896 de Charles Pathé împreună cu frații săi la Paris, și care a brevetat și lansat ulterior jurnalele de actualități, prezentate în cinematografe. Odată cu Primul Război Mondial, de la izbucnirea căruia, anul acesta în august se împlinesc o sută de ani, compania Pathé a intrat în competiție cu presa scrisă, iar după 1918, ramura britanică a început să realizeze așa-numitele Cinemagazine, cu programe de actualități săptămînale (Pathétone Weekly) și altele specializate pe diferite teme (Pathé Pictorial, Gazette, Eve's Film Review).

Compania s-a ramificat începînd din 1927, cînd British Pathé s-a separat, odată cu vînzarea ei, de compania franceză de știri, ce avea să funcționeze pînă în 1980, astăzi filmele acesteia din urmă fiind arhivate în colecția Gaumont-Pathé.

Interesul istoric al colecției a crescut după 1928, odată cu intrarea în epoca filmului sonor, iar actualitățile cu vocile unui Stalin, Hitler, Roosevelt, Churchill, Hrușciov, Kennedy, pentru a aminti numai cîteva dintre personalitățile cele mai pregnante ale istoriei contemporane, sînt astăzi dintre cele prizate în documentarele realizate pe baza mărturiilor păstrate în colecția British Pathé.

Un simplu sondaj în arhivele devenite acum libere arată relativ numeroase secvențe de actualități, politice, sociale, culturale, ilustrînd istoria interbelică și post-belică a României și, doar cîteva la prima vedere pe aceea a spațiului moldovenesc.

Dar, neîndoielnic, colecția British Pathé, disponibilă acum pe YouTube, merită o atenție cu totul particulară din partea profesorilor și universitarilor moldoveni, deschizînd posibilități de predare și practicare a unui învățămînt infinit mai modern și atractiv pentru elevi și studenți. Nu putem decît să vă invităm să o accesați și să vă convingeți singuri, privind, inclusiv, cîteva extrase postate pe site-ul internet al Europei Libere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG