Linkuri accesibilitate

Primele alegeri parlamentare libere după retragerea trupelor americane din Irak


Primul ministru Nuri al-Maliki astăzi la un centru de vot de la Bagdad
Primul ministru Nuri al-Maliki astăzi la un centru de vot de la Bagdad

Nuri al-Maliki: „Îndemn poporul irakian să vină la alegeri în număr mare pentru a transmite un mesaj de descurajare insurgenților și a da o palmă terorismului”.



Irakienii merg astăzi la vot în primele alegeri după retragerea forțelor militare americane în 2011. Peste 9000 de candidați își vor disputa cele 328 de locuri din parlament. Este probabil ca alegerile desfășurate pe fondul creșterii violențelor sectare să fie câștigate de alianța condusă de premierul șiit Nuri al-Maliki, care dorește al treilea mandat la conducerea guvernului.

Reuter scrie că alegerile găsesc Irakul cufundat în violență și confuzie: provincia vestică Anbar este cuprinsă de confruntări armate între trupele guvernamentale și insurgenți, economia irakiană se chinuie, iar premierul Nuri al-Maliki este ținta criticilor pentru că ar agrava disensiunile între comunități și ar încerca să-și consolideze puterea personală.

Maliki s-a numărat printre primii alegători care și-au depus votul la un hotel din așa-numita „Zonă verde”, bine-păzită din centrul Bagdadului.

„Îndemn poporul irakian să vină la alegeri în număr mare pentru a transmite un mesaj de descurajare insurgenților și a da o palmă terorismului”, a spus Maliki.
La Bagdad deschiderea urnelor la 7 dimineață a fost însoțită de intrarea în vigoare a interdicției circulației mașinilor.

Analiștii spun că șansele cele mai mari la scrutin le are alianța premierului Nuri al-Maliki, numită „Statul de drept”. Dar este puțin probabil ca vreo grupare să obțină din start majoritatea, așa că formarea noului guvern s-ar putea tergiversa. „Așteptările noastre sunt mari”, a declarat agenției Reuter premierul Nuri al-Maliki, adăugând că este curios mai degrabă cu ce scor va învinge, pentru că oricum va fi victorios.

Printre contracandidații lui se numără atât șiiți, cât și sunniți. Premierul s-a prezentat în campanie ca apărătorul majorității șiite împotriva insurgenților sunniți din organizația Statul Islamic al Levantului și Irakului (ISIL) inspirată de Al Qaeda.

Săptămâna aceasta Nuri al-Maliki a spus că ISIL este „terminată”, dar mai are focare de rezistență care vor fi eliminate în următoarele zile.
Liderii politici ai minorității sunnite îl descriu pe Nuri al-Maliki ca pe un lider autoritarist care vrea să le distrugă comunitatea. Principalul rival sunnit al premierului, spicherul parlamentar Usama al-Nujaifi, a spus că sunniții au suferit din cauza „terorismului și milițiilor” sub conducerea lui Nuri al-Maliki. El se teme că un al treilea mandat pentru premierul în exercițiu ar aduce „masacre împotriva civililor nevinovați”.

Reuter scrie că perioada post-electorală va fi un test pentru democrația irakiană. După alegerile din 2010 a fost nevoie de nouă luni pentru formarea unui guvern. Partidele șiite, sunnite și kurde sunt unite în credința că Maliki și alianța lui ar trebui să predea puterea, dar este foarte probabil că premierul va obține mai multe voturi.

Unii se tem că formarea noului guvern ar putea dura un an. Negocierile vor avea loc pe fondul violențelor din provincia Anbar și din împrejurimile Bagdadului, care vor adăuga și mai multă instabilitate.
În contrast cu guvernele anterioare de unitate națională, Maliki va încerca probabil de data aceasta o coaliție puternică în jurul unui guvern cu majoritate parlamentară.

Unii irakieni văd în Maliki garanția stabilității, cu toate imperfecțiunile ei. Abu Mohammed, locuitor din Bagdad, spune că el nu are încredere în forțele politice noi, care nu au nici un fel de istorie. Dar alți alegători potențiali întâlniți de Reuter au spus că nu mai au încredere în nimeni și nu văd cine ar putea pune capăt violențelor, șomajului și altor neajunsuri.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG