Linkuri accesibilitate

„Nina Ștanski o atacă pe șefa Misiunii OSCE în R. Moldova” (Ziarul Național)


Ilan Shor a devenit membru al Consiliului de Administraţie al BEM (Adevărul).



Un fost ministru adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, vorbeşte, într-un interviu cu „Jurnal de Chişinău”, despre lipsa de profesionişti care s-ar ocupa de cazurile de terorism şi separatism în cadrul MAI, SIS, PG. Serviciile specializate în cauză au fost distruse în toate aceste instituţii ale statului, susţine Cosovan. De exemplu, din SIS, spune fostul demnitar de la Interne, sub pretextul luptei cu foştii agenţi KGB, au fost demişi mulţi din cei care şi-au demonstrat devotamentul faţă de Republica Moldova în timpul războiului din 1992 de la Nistru. Dl Cosovan mai susţine, în alt context, că în perioada când au fost înregistrate victime ale Maidanului la Kiev, a fost informat de persoane de încredere că din Transnistria ar fi plecat spre Odesa un camion Ural, două Camaz-uri şi două ZIL-uri cu muniţii, arme de luptă şi uniforme.

În editorialul său din „Ziarul Naţional”, Victor Ciobanu observă că sărbătorile de Paști și abolirea regimului de vize cu UE au făcut ca o știre periculoasă să treacă neobservată. Judecătorul raider Nicolae Nogai de la Curtea de Apel Bender a fost achitat. O decizie în acest sens a fost pronunțată pe 25 aprilie de către Judecătoria raionului Căuşeni. Potrivit autorului, asta se întâmplă la o mică distanță după ce un alt judecător a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru o mită de 200 de dolari. Stranie situație, scrie Ciobanu, pe de o parte, ni se demonstrează lupta intransigentă contra corupției, pe de altă parte - un judecător este achitat pe cel mai răsunător caz de corupție din ultimii ani.

Citând agenţia Tiras.ru, „Ziarul Naţional” arată că „Nina Ștanski o atacă pe șefa Misiunii OSCE în R. Moldova”. Potrivit surselor citate, în timpul unei reuniuni, la care participa și Jennifer Brush, Nina Ştanski s-ar fi declarat „împuternicită de conducerea Transnistriei” să transmită „îngrijorarea părţii transnistrene în legătură cu declaraţiile angajate, unilaterale, deseori fără a corespunde realităţii şi aprecieri pe care şi le permite în continuare Şefa Misiunii (dna Brush)”. „Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu corespunde spiritului şi principiilor activităţii de intermediere care în mod tradiţional trebuie să fie echidistantă şi neutră”, a declarat dna Ştanski. Agenţia citată mai emite opinia unor experţi potrivit cărora „Tiraspolul este interesat de rechemarea lui Jennifer Brush din funcţia de Şefa a Misiunii OSCE în Moldova.

În numărul de astăzi al cotidianului „Adevărul”, Ion Preaşcă publică în exclusivitate ştirea că Ilan Shor a devenit membru al Consiliului de Administraţie al BEM. Autorul precizează că milionarul a negat anterior că ar avea vreo legătură cu cele întâmplate la această bancă. „Nu am nicio legătură cu Aeroportul şi Banca de Economii”, a spus acesta, întrebat dacă el este proprietarul de facto al acţiunilor înstrăinate de la stat anul trecut în urma unei tranzacţii dubioase.

Tot din „Adevărul” aflăm că magistratul din Orhei care a vrut anterior să plece onorabil din sistem, odată cu alţi 15 magistraţi suspectaţi că vânează indemnizaţia unică la concediere, a fost demis. CSM nu l-a lăsat să plece onorabil din sistem, deoarece pe numele judecătorului au fost intentate mai multe proceduri disciplinare. Una dintre acestea a fost pornită după ce un inculpat a depus o petiţie la Centrului pentru Drepturile Omului, în care s-a plâns că magistratul „tergiversează examinarea cazului său”, se arată în articol.

Portalul „Point.md” scrie că, potrivit spuselor liderului mişcării „Rodina – Evroaziyskiy soiuz” (Patria mea e Uniunea euroasiatică), Igory Tiuleanţev, „primăria municipiului Chişinău cere de la organizatorii unui marş programat pe 5 mai cu panglica „Sf. Gherghe” în centrul capitalei 8 mii de lei per oră”. Dl Tiuleanţev mai susţine că „dacă aş fi purtat nu panglica „Sf. Gheorghe”, ci tricolorul - n-ar fi fost nici un fel de cerinţe. Dar noi ştim vederile politice ale primarului şi pe cât de angajaţi politic sunt funcţionarii de la Primărie”. (Panglica „Sf. Gheorghe” a fost preluată ca simbol din trecutul imperial al Rusiei şi este prezentată acum ca simbol al victoriei sau, în ultimul timp, şi ca element de distincţie a ruşilor şi pro-ruşilor ataşaţi politicilor regimului Putin).
XS
SM
MD
LG