Linkuri accesibilitate

Fostul președinte ucrainean a fost audiat de Comitetul economic si social din capitala Belgiei

Comitetul economic si social, una din cele mai importante instituții europene, l-a audiat marți la Bruxelles pe fostul presedinte ucrainean Viktor Iușcenko, care a prezentat o analiză a situației din Ucraina:

„Problema asta are o singura explicație - politica imperiala a Kremlinului. Ii avertizez pe prietenii noștri europeni că ceea ce se intamplă acum in Ucraina nu e un conflict local, sau regional, între Ucraina si Rusia, ci e un conflict geopolitic. Asa a facut Rusia de 20 de ani încoace: a luat 20% din Azerbaijan, o bucată din Moldova, o parte din Georgia... Acum a luat o felie din Ucraina. Problema nu e lingvistică sau etnică, ci una imperiala. Putin a zis acum ceva timp: cea mai mare tragedie a sec. 20 e prăbușirea URSS-ului. Dar ce era URSS-ul, dacă nu Rusia cu alt nume?"

„Ucraina e o tara independentă si una din cele mai vechi națiuni europene. Noi știm sa ne descurcam singuri. Dar Uniunea Vamală a lui Putin nu poate rezista fără Ucraina. Zona lui "a liberului schimb" nu are sens fără Ucraina. De aceea vrea Putin sa restaureze Rusia imperiala."

Cum rămâne insa cu vorbitorii de rusă din Ucraina? Putin afirmă ca se preocupa de soarta acelora.

„95% din irlandezi folosesc limba engleză, iar asta nu ii împiedica sa se simtă irlandezi. Asa e si cu ucrainenii. Limba e doar o unealta de comunicare, nu ceva care ne separă."

„As vrea sa va gândiți, a continuat Iușcenko, la toate acele mii de oameni de pe Maidanul din Kiev care strigau Europa si fluturat drapelului europene. E pentru prima oară că s-au văzut oameni gata sa moară pentru ideea de Europa."

Cum rămâne cu propunerea Rusiei de federalizare a Ucrainei? a fost întrebat Iușcenko, dat fiind ca o soluție militară pare de neconceput. La asta Iuscenko a răspuns: "76% din cetățenii noștri vor sa păstreze un stat unitar! asa cum au francezii sau italienii. De aceea avem un stat: ca sa protejeze tot ceea ce ne face sa fim o țară."

Comitetul Economic si Social, in fața caruia a vorbit Iușcenko, nu are puteri legislative in UE si poate doar face recomandări. In aceasta perioada -electorală insa, orice voce știe ca se va face ascultata.

---

XS
SM
MD
LG