Linkuri accesibilitate

Accesul deschis la bugetele şcolare ar putea să descurajeze plăţile neoficiale în şcoli.

Banii destinaţi şcolilor din ţară şi rapoartele financiare întocmite de managerii şcolari nu mai vor mai sta ascunse prin sertare, promit funcţionarii de la Ministerul Educaţiei. În parteneriat cu centrul Expert Grup, instituţia a plasat pe site-ul www.budgetStories.md bugetele şcolilor pentru acest an. Autorităţile speră astfel să mobilizeze părinţii şi elevii să supravegheze mai atent cum şi pentru ce anume sunt cheltuiţi banii publici. Mai multe de la Diana Răileanu:

De acum încolo oricine poate accesa pagina de internet www.budgetStories.md, ca să se convingă ce bani are la dispoziţie o instituţie anume. Mie mi-a luat câteva minute să aflu că, pentru acest an şcolar, Liceul Mihai Eminescu din raionul Hânceşti, în care învaţă 670 de elevi, a avut un buget de aproape 5 milioane lei. Din aceşti bani, pentru instruirea unui singur elev, au revenit peste şapte mii lei. Directoarea instituţiei, Ana Vivdici, se declară convinsă că o asemenea practică, de prezentare a modului de utilizare a banilor publici, îi va mobiliza pe managerii şcolari să măsoare de şapte ori înainte să facă anumite cheltuieli:

„Deja executarea bugetului nu mai devine o informaţie atât de secretă, este o informaţie absolut publică pentru toată lumea, ca să se cunoască şi să se ofere şi un instrument eficient şi corect la nivel de implementare şi managment financiar al unei instituţii.”

Ce nu va monitoriza însă proiectul lansat de Ministreul Educaţiei sunt plăţile pe care le fac părinţii prin intermediul Comitetelor părinteşti, aşa numitul fond al şcolii. Un recent studiu realizat de Institutul de Politici Publice şi compania sociologică CBS-Axa, constata că în anul 2012 cheltuielile formale şi informale ale părinţilor pentru educaţia copiilor au fost de 1,7 miliarde lei, ceea ce constituie aproape jumătate din cheltuielile suportate de stat pentru învăţământ. Ministra Educaţiei, Maia Sandu, se arată convinsă însă că accesul deschis la bugetele şcolare ar putea să descurajeze plăţile neoficiale în şcoli:

„Înainte ca părintele să fie de acord să plătească suplimentar trebuie să vadă deja care e bugetul şcolii, să meargă la administraţia instituţiei şi să întrebe: de ce aveţi nevoie de bani suplimentari? Haideţi să vedem cum îi cheltuiţi pe cei pe care deja îi alocă statul! Noi credem că anume publicarea acestei informaţii va oferi părinţilor un argument în plus pentru a se opune să facă aceste plăţi. Evident că plăţile trebuie să fie voluntare şi atunci nici nu trebuie să apară cuvântul „a rezista” sau „a te opune” dar cunoaştem că lucrurile nu sunt tocmai aşa şi se mai întâmplă situaţii în care administraţia şcolilor insistă pe anumite cheltuieli suplimentare, care sunt suportate de către părinţi.”

În ce măsură se poate miza pe activismul părinţilor, am insistat să aflu de la sociologul CBS-AXA, Natalia Vlădicescu, care anul trecut a analizat comportamentul părinţilor în raport cu banii pe care îi dau aceştia şcolilor – oficial şi neoficial:

„Din păcate, interesul părinţilor este unul redus. De obicei, ei se limitează la faptul de a contribui financiar atunci când li se cere şi dacă sumele nu sunt exagerate ei, pur şi simplu, oferă aceşti bani instituţiilor de învăţământ, fără a cere explicaţii. Deseori argumentează că se tem că copiii lor ar putea suporta consecinţele interesului părinţilor. Deci, dacă părinţii tacit acceptă aceste plăţi, inclusiv informale, faţă de bugetele publice care au fost şi sunt incognito pentru părinţi, vor fi mai puţin interesaţi.”

În opinia sociologului Natalia Vlădicescu dacă autorităţile îşi doresc cu adevărat ca fondurile publice să fie supravegheate de părinţi şi elevi ar trebui să-i încurajeze direct să facă acest lucru, de exemplu la adunările părinteşti, şi mai puţin să mizeze pe implicarea benevolă a acestora. Or, până în prezent, opinia părinţilor în privinţa cheltuielilor şcolare nu a prea contat, prin urmare o parte nici nu ştiu că au dreptul să ceară socoteală pentru utilizarea banilor publici.

XS
SM
MD
LG