Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „În acest moment avem de a face cu un nou model de ingerinţă în treburile interne ale unui alt stat”


Liliana Barbăroșie în dialog cu analistul de la Institute of World Policy din Kiev.



Pe ce sprijin din partea NATO ar putea conta Republica Moldova pentru a-şi întări capacitatea de apărare în faţa unor eventuale diversiuni de tipul celor ce se întâmplă în aceste săptămâni în sud-estul Ucrainei. Un subiect pe care l-am discutat cu analistul Institute of World Policy de la Kiev şi de la IDIS Viitorul de la Chişinău, Leonid Litra, pe fundalul unor declaraţii ale oficialilor NATO şi de la Chişinău că ar vrea să întărească parteneriatele cu ţările din sud-estul Europei.

Leonid Litra: „Bineînţeles că mecanismele pe care le va utiliza NATO în ţările membre şi ţările partenere sunt diferite. În România, Polonia şi Ţările Baltice deja vedem anumite mişcări pe acest segment. Avem, în România şi Polonia avioane de recunoaştere AWACS, avem întărire‚ în termeni de soldaţi mai mulţi veniţi în Ţările Baltice şi probabil vor fi mai multe avioane de luptă care vor patrula în această zonă. Bineînţeles că pentru Moldova nu putem cere acelaşi lucru, chiar dacă suntem poate mult mai vizaţi decât celelalte state care sunt membre ale NATO. Moldova are un cadru de cooperare cu NATO care este destul de permisiv într-un fel, dar Moldova nu are acest lux de a depăşi anumite linii roşii de cooperare cu NATO, pentru că are în primul rând conflictul transnistrean care e o ameninţare la securitatea Republicii Moldova, în al doilea rând există un angajament al republicii Moldova care s-a dovedit a fi stabil pentru orice guvernare, este principiul neutralităţii, în al treilea rând – cea ce poate face Moldova în acest moment este să se axeze mult mai mult pe reforma armatei, inclusiv trecerea la o armată profesionistă, explorarea acestui dialog de cooperare al ţărilor neutre cu NATO. Există ţări – Austria, Suedia, Finlanda, Elveţia – care au o istorie foarte bogată de cooperare cu NATO. Dar ce aş vrea să menţionez : noi nu trebuie să ne aşteptăm la o prezenţă fizică a NATO în această regiune, În Ucraina, În Moldova. Cred că NATO nu-şi doreşte o escaladare a conflictului, de aceea nu trebuie să ne aşteptăm la o prezenţă fizică a NATO aici.”

Europa Liberă: OK, dar Moldova, cu cazul ucrainean în faţă care a arătat că Rusia nu întotdeauna luptă cu tancuri, dar poate lupta şi într-un război diversionist, dacă ar vrea acum să-şi mărească capacitatea de apărare împotriva unor astfel de ameninţări, ce ar putea face şi pe ce ajutor din partea NATO ar putea conta? Dacă tot există această declaraţia a NATO că este decisă să-şi extindă parteneriatul cu state ca Moldova, Ucraina, Georgia?

Leonid Litra: „În acest moment avem de a face cu un nou model de ingerinţă în treburile interne ale unui alt

Leonind Litra și Liliana Barbăroșie
Leonind Litra și Liliana Barbăroșie

stat. Istoria ne învaţă multe lucruri şi ceea ce a înţeles Kremlinul în contextul actual este că americanii, care au stat în Vietnam şi au ieşit totuşi înfrânţi de acolo în mare parte, şi URSS după 9 ani de război în Afganistan la fel a ieşit înfrântă, el, Kremlinul, a înţeles că nu poţi ocupa sau anexa o ţară dacă nu ai sprijin local. Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina a arătat că avem de a face cu un nou tip de ingerinţă. Ajungând la Moldova, spun că ea este într-adevăr pasibilă de aceiaşi soartă, pentru că avem aceste focare, nu doar regiunea transnistreană, ci a fost activizat şi focarul Găgăuzia, care anume a fost activizat pe fondalul faptului că regiunea transnistreană nu mai joacă un rol de blocaj în calea integrării europene, şi, ajungând la întrebarea Dvs., cred că ceea ce poate face NATO este de a oferi sprijin ca serviciile din Moldova care se ocupă de astfel de subiecte, fie SIS, fie altele, să aibă aceste capacităţi ca să-şi poată îndeplini bine funcţiile. Iarăşi, făcând paralele cu Ucraina, acolo serviciul lor de securitate – SBU - a dat pe post mai multe înregistrări ale acestor persoane care au ‚făcut diversiuni în teritoriile din est. Iar ca să faci acest lucru, trebuie să ai capacităţi. Nu ştiu dacă Republica Moldova are aceste capacităţi, dar ştiu că trebuie să fie pregătită ca să le aibă. Ştiu că în lumea politică au existat exemple când s-au demonstrat capacităţi de interceptare. Este doar una din dimensiunile despre care mă întrebaţi. Bineîănţeles şi militari care ar putea reacţiona la situaţii de criză. În Vest se pune accent mare pe simularea unor astfel de situaţii, exerciţii de simulare. Nu ştiu dacă în Moldova se fac astfel de exercuiţşii, dar ştiu că ele t5rebuie să fie parte din pregătirea pentru astfel de situaţii de crizîă. Iar NATO are aceste cunoştinţe pe care le-ar putea transmite Republicii Moldova şi cred că cooperarea trebuie să fie pe această dimensiune, fără a irita prea mult Federaţşia Rusă. Pentru că avem de trăit cu ea alături.”

XS
SM
MD
LG