Linkuri accesibilitate

Presedintele Obama și-a exprimat convingerea că NBA va rezolva actuala situație creată de aceste „extrem de insultătoare exprimări rasiste”.Un caz neobisnuit in Liga Profesionista de Basket a Americii: proprietarul echipe Los Angeles Clippers este banuit, pe baza unei inregistrari audio, ca ar fi facut remarci rasiste. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Sa punem cele intimplate in context: Liga Americana de Basket (NBA) are in majoritate jucatori afro-americani si la fel este si cazul echipei lui Donald Sterling, Los Angeles Clippers.

Programul de televiziune TMZ a postat in cursul zilei de vineri o inregistrare audio a unei conversatii ai carei protagonisti par a fi Sterling si prietena lui, V. Stiviano, in care proprietarul in virsta de 80 de ani, care este alb, ii cerea lui Stiviano sa nu mai aduca afro-americani la meciurile echipei si sa nu mai posteze pe Instagram fotografii in care apare cu afro-americani. „Ma deranjeaza ca vrei sa arati ca esti asociata cu negrii. Ai nevoie s-o faci?” – intreaba vocea atribuita lui Donald Sterling.

Jucatorii si antrenori din NBA au reactionat vehement. Propria echipa a luat in considerare optiunea de a boicota meciul de playoff, dar a optat in cele din urma pentru un gest simbolic la inceputul meciului.

Presedintele Obama, aflat in Asia si-a exprimat convingerea ca liga va rezolva actuala situatie creata de aceste „extrem de insultatoare exprimari rasiste”, atribuite lui Sterling. „Cind oameni ignoranti vor sa-si etaleze ignoranta, nu trebuie sa faci nimic sa-i provoci, doar lasa-i sa vorbeasca. Asta s-a intimplat in aceasta situatie” – a spus Obama.

Sterling este proprietarul lui Los Angeles Clippers din 1981, cind echipa se afla in San Diego. Lideri pentru drepturi civile si vedete din basket, intre care LeBron James si Magic Johnson, acesta din urma fiind vizat de afirmatiile lui Sterling cu privire la postari pe Instagram, au condamnat in termeni foarte duri remarcile respective.

„Fara indoiala NBA-ul este iubit de oameni de pe tot cuprinsul tarii”- a spus Obama, continuind “Liga are o multime de jucatori afro-americani. Isi are radacinile in cultura afro-americana. Si banuiesc ca NBA-ul va avea grija sa rezolve acesta situatie”. Presedintele a mai spus ca Statele Unite continua sa se raporteze la mostenirea relatiilor inter-rasiale tensionate si a segregarii rasiale – vestigiile discriminarii. „Am facut progrese importante, dar vor exista situatii de acest fel din cind in cind”.

Obama a spus ca ele trebuesc imediat condamnate pentru ca cei tineri sa poata invata din aceasta atitudine. Presedintele crede insa ca unul dintre motivele pentru care declaratii ca cele atribuite lui Sterling sint atit de socante este ca climatul general, contextul actual nu mai este cel al discriminarii, oamenii se privesc acum cu ochi diferiti.
XS
SM
MD
LG