Linkuri accesibilitate

Unul din cei opt observatori OSCE sechestraţi de separatiștii pro-ruşi de la Sloviansk a fost eliberat


Cei opt observatori OSCE la conferinţa de presă, 27 aprilie 2014


În Ucraina, la Sloviansk a fost eliberat unul din cei opt observatori militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa care au fost sechestraţi de activiştii pro-ruşi. Un reprezentant al separatiştilor a anunţat că este vorba despre un cetăţean suedez, care suferă de diabet şi care a fost eliberat numai din motive de sănătate.

Inspectorii OSCE sechestraţi la Sloviansk au fost aduşi astăzi mai devreme în faţa presei. Colonelul german Axel Schneider le-a spus jurnaliştilor că în timpul reţinerii lor de către activiştii pro-ruşi nimeni dintre membrii misiunii nu a avut de suferit. El a adăugat că faţă de ei nu este aplicată forţa fizică. Inspectorii militari ai OSCE au spus că nu cunosc condiţiile în care ar putea să fie eliberaţi.

Conferinţa de presă a fost organizată de autoproclamatul primar al Slovianskului, Veaceslav Ponomariov. El i-a numit pe observatorii OSCE drept „prizonieri de război”. Anterior, Ponomariov a spus că ar intenţiona să-i elibereze pe inspectori în schimbul „tovarăşilor săi” care se află în detenţie la Kiev.

Astăzi la Sloviansk au sosit reprezentanţi ai OSCE pentru a negocia eliberarea membrilor misiunii sale de observare din care fac parte trei observatori militari din Germania, un traducător german şi patru observatori din Danemarca, Cehia, Polonia şi Suedia.
XS
SM
MD
LG