Linkuri accesibilitate

Liberalizarea vizelor europene văzută de la Taraclia


Pensionarii sînt împotriva apropierii de UE, tinerii privesc cu speranță...



In mai putin de trei zile, cetatenii moldoveni vor putea calatori fara vize in Uniunea Europeana. Cum vad aceasta oportunitate locuitorii din Taraclia, regiune din sud estul tarii?

In Taraclia, localitate aflata la cativa zeci km distanta de granita cu Ucraina si populata in majoritate de etnici bulgari, oamenii par a fi interesati mai mult de evenimentele din tara vecina, decat de liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana. Motivatia ca vor circula liber este neconvingatoare pentru o parte dintre locuitorii regiunii, veniturile carora abia depasesc o mie de lei.

Aceasta este explicatia pensionarului Nicolae Gradinaru, care nu se desparte de aparatul de radio nici cand merge dupa cumparaturi la piata,
Nicolae Grădinaru
Nicolae Grădinaru
prin urmare mi s-a prezentat ca un cetatean informat: „Eu, bunaoara, nu voi merge in Europa. Am o pensie de aproape 600 de lei. Ce sa fac in Europa cu acesti bani. Vor pleca peste hotare tot acei care au bani. Iar noi, cum am fost saraci, asa vom ramane. Tinerii si-ar dori sa mearga in Uniunea Europeana ca sa poata lucra, sa castige o bucata de paine, acest drept insa, din cate stiu, nu il vor avea. Noi suntem contra apropierii de UE, din pacate insa, pe nimeni nu intereseaza opinia noastra.”

De aceeasi parere este si Tatiana, o batrana pe care am intalnit-o in centrul orasului si care, intelegand ca sunt din capitala a insistat sa ma convinga ca vorbeste româna. Cunostintele femeii de româna s-au epuizat la a doua fraza. Am continuat discutia in rusa.

O intreb despre liberalizarea regimului de vize cu UE: „Intelegeti, nu toata lumea isi permite sa plece. Eu, de exemplu, traiesc dintr-o pensie de 700 de lei. Cum va inchipuiti ca imi ajung acesti bani? E adevarat, multi dintre
La Taraclia
La Taraclia
locuitorii din Taraclia muncesc in tari europene, in Spania, Italia, Grecia. Nu castiga chiar rau, intre o mie si doua de euro. Din cate stiu de la cunoscutii mei, in trecut erau platiti mai bine. Criza insa a mai taiat din salarii. Cred ca daca vor merge mai multi in cautarea unei slujbe, europenii vor profita si vor micsora salariile.”

Spre deosebire de varstnici, tinerii din Taraclia au o alta parere despre liberalizarea regimului de vize. Vasile, bunaoara, vedea liberalizarea ca o sansa pentru semenii sai la un trai mai bun: „Cred ca va fi mai bine pentru oameni, va fi de lucru, va fi mai bine in tara, tinerii vor avea mai multe sanse. Imi pare ca va fi mai bine fara vize.”

Europa Libera: Unde ati pleca dupa liberalizarea regimului?

- „Va spun cinstit, nu am fost niciodata in Europa, insa as pleca in Bulgaria.”

Europa Libera: Multi locuitori din Taraclia si-au redobandit cetatenia bulgara?

- „Din Taraclia? O gramada, da.”

Printre cei care au pasaport de Bulgaria este si Ivan Mihailovici, un barbat
Ivan Mihailovici
Ivan Mihailovici
intre doua varste, care recunoaste ca si-a obtinut cetatenia mai ales pentru ca feciorul locuieste la Sofia si sa-l poata vizita mai des.

Paradoxal insa, cu cetatenie europeana in buzunar, barbatul crede ca Republica Moldova ar trebui sa se orienteze spre Rusia: „Va explic de ce. Eu mi-am redobandit cetatenia bulgara nu pentru ca imi doresc sa calatoresc in Europa, dar ca sa nu fiu nevoit sa o astept viza. Fiul meu locuieste in Bulgaria si vroiam sa merg liber la el. Stiti, chiar l-am intrebat care au fost beneficiile integrarii in Uniunea Europeana. Mi-a spus ca sunt si plusuri, sunt si minusuri. Printre plusuri a mentionat ca autoritatile aloca mai multi bani pentru infrastructura, drumuri, servicii pentru oameni. Minusul e ca multi nu prea au de lucru.”

Impresia generala pe care mi-a lasat-o ziua petrecuta la Taraclia e ca oamenii de aici isi doresc o viata mai buna, sa calatoreasca liber si sa viziteze alte tari. Cu greu insa aceste dorinte pot deveni realitate cu pensii si salarii de cateva zeci de euro si acces limitat la informatie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG