Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean Iaţeniuk acuză din nou Rusia de „provocare la război"


Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a declarat că violarea, ieri seară, a spaţiului aerian naţional de către avioane ruseşti reprezintă „o nouă provocare la război”. Vorbind la Roma, după o audienţă la Papa Francisc, premierul ucrainean a declarat că se întoarce cu o zi mai devreme acasă, din cauza situaţiei care s-a deteriorat.
La Kiev, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a informat, pe pagina sa de Internet, că unul din membri grupului de observatori OSCE, reţinut de separatiştii pro-ruşi, are nevoie urgentă de asistenţă medicală. Mai mult, SBU susţine că grupul, format se pare din 13 persoane, ar fi ţinut în estul Ucrainei, la Sloviasnk, în condiţii „inumane” și că urmează să fie folosit drept „scut uman” de către separatişti.
Se pare că în grupul de observatori OSCE se află patru cetăţeni germani, între care trei militari. Pe Twitter, OSCE a descris misiunea drept una de verificare militară, în baza Documentului de la Viena din 2011 privind „transparenţa militară”. Separatiştii pro-ruşi i-au acuzat pe observatorii OSCE că ar fi spioni NATO. Iniţial se relata că aceştia se află în estul Ucrainei în baza acordului negociat săptămâna trecută la Geneva.
XS
SM
MD
LG