Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Moldova - Road signs, Chisinau, undated
Moldova - Road signs, Chisinau, undated

Despre rezultatele ultimului Barometru de Opinie din Republica Moldova.




Corneliu Rusnac, editor la Radio Chişinău, califică drept surprinzătoare rezultatele Barometrului Opiniei Publice, lansat în această săptămână la Chişinău. În opinia sa, deşi este pentru prima dată de la incidentul din Pădurea Domnească, când partidele pro-europene ar devansa în cazul unor alegeri parlamentare opoziţia comunistă, guvernarea nu trebuie să subestimeze procentul celor indecişi şi care nu au o percepţie clară a ceea ce înseamnă apropiere de Uniunea Europeană:

„Am văzut că liderul comunist şi în general partidul comuniştilor a înregistrat o scădere în preferinţele electoratului, scădere de 10 la sută, deci o scădere substanţială totuşi. Acest lucru cred că trebuie avut în vedere de toţi cei care urmăresc viaţa politică de la noi, în primul rând de politicieni. S-ar putea să ne aducă şi anumite surprize la alegerile din toamnă, dacă bineînţeles actorii politici pro europeni vor şti să gestioneze inteligent această schimbare în preferinţele electoratului. Pentru că totuşi sondajul scoate la iveală o realitate, trădează o confuzie în rândul cetăţenilor din Republica Moldova, mă refer şi la aceeaşi percepţie a invadării Crimeii de către trupele ruse şi la aşteptările de la Acordul de Asociere. Vara aceasta, dar mai ales toamna va fi una foarte fierbinte din punct de vedere politic. Nu doar din cauza faptului că ne aşteptă nişte alegeri foarte importante, dar şi din cauza unor ingerinţe care probabil vor avea loc din interior. Vedem totuşi că Rusia încearcă să-şi facă jocurile în întreaga zonă.”

Referindu-se la acelaşi sondaj sociologic, jurnalistul şi comentatorul politic Anatolie Golea crede că rezultatele sunt încurajatoare pentru partidele de la guvernare însă, pentru un câştig electoral, nu sunt încă destule merite pe care să şi le adjudece cei de la putere:

„Cred că rezultatele sondajelor pentru aceste partidesunt prea optimiste, pentru că realitatea este totuşi puţin alta şi cred că nu ar trebui să se îmbete cu apă rece pentru că mai au mult de lucrat. Şi liberalizarea regimului de vize pentru care partidele din coaliţia guvernamentală încearcă să-şi împartă meritele, să se întreacă, să se depăşească unul pe altul, pentru a-şi asuma meritele pentru această decizie, deci această decizie este prea puţin pentru a miza pe un succes în viitoarele alegeri.”

Anatolie Golea aminteşte şi de vizita şefilor diplomaţiilor franceze şi germane, care, în opinia sa au vrut să încurajeze Republica Moldova, pe fundalul instabilităţii din regiune şi în ajunul zilei de 28 aprilie, de când cetăţenii moldoveni vor putea circula fără vize în Uniunea Europeană:

„Este clar că acest mesaj al celor doi miniştri de externe, este un mesaj de încurajare pentru Republica Moldova, de a avansa în continuare pe calea europeană şi un mesaj clar că Republica Moldova nu rămâne singură în faţa Rusiei, mergând pe această cale, dat fiind faptul că evenimentele fierbinţi se apropie tot mai mult de frontierele Republicii Moldova. Vedem că deja şi la Odessa se întâmplă anumite lucruri, le-aş numi eu stranii, dirijate de către Rusia.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG