Linkuri accesibilitate

O medalie cu inscripția: „Pentru întoarcerea Crimeii: 20 februarie 2014 – 18 martie 2014”, fabricată înainte de anexarea peninsulei la Federația Rusă.În mod normal faptul că Ministerul rus al Apărării decernează medalii compatrioților pentru „revenirea Crimeii” în Rusia nu ar stârni prea multe emoții. Ceea ce a provocat alarmă este ce se pare că s-ar afla pe reversul lor.

Fotografii apărute mai întâi pe pagina de Facebook a lui Volodimir Prosin, un istoric și jurnalist din regiunea Luhansk, a Ucrainei, arată ceea ce el susține a fi reversul medaliei, cu inscripția: „Pentru întoarcerea Crimeii: 20 februarie 2014 – 18 martie 2014”.

A doua dată are sens: la 18 martie președintele Vladimir Putin a semnat tratatul anexării teritoriului. Dar la 20 februarie președintele Viktor Ianukovici încă se afla la putere, iar trupele rusești încă erau în bazele flotei Mării Negre. Iar la Kiev, la acea dată, peste 60 de demonstranți antiguvernamentali au fost uciși de trăgători de elită considerați a fi sub controlul lui Ianukovici.

Putin a spus că decizia de a sprijini referendumul din Crimeea a venit numai după un sondaj de opinie secret făcut de noile autorități care au luat puterea la Kiev la 22 februarie și care – susține el – sunt o amenințare la adresa rusofonilor.

Noi (Europa Liberă) nu relatăm de obicei despre zvonuri pe internet și nu putem confirma fotografiile (lui Prosin), dar împrejurările emiterii medaliilor ne-au trezit interesul.

Potrivit lui Rustem Adagamov, un cunoscut blogger și fotograf rus, imaginile unei ceremonii de medaliere în Crimeea, la 25 martie, împreună cu pozele „feței” medaliilor au fost plasate pe site-ul Ministerului de Externe rusesc, dar au fost retrase în aceeași zi.

Iar „Panglica rusă”, o fabrică de textile, a spus într-o declarație de felicitare plasată pe site-ul ei că i s-a comandat să producă în grabă accesoriile medaliei.

Evgheni Levkovici, un jurnalist de la ediția în limba rusă a revistei „Rolling Stone”, a spus pe Facebook că după o conversație cu directoarea generală de la „Panglica rusă” ar fi stabilit că data de 20 februarie de pe medalie „nu este un fals”.

Levkovici a spus că directoarea Vera Iolkina i-a spus că a primit comanda de medalii direct de la Ministerul Apărării. Într-o discuție cu Europa Liberă, Iolkina a recunoscut că firma ei a acceptat să livreze panglicile pentru Ministerul Apărării, dar că ea și colegii ei nu au văzut medaliile care urmau să fie atașate.

„Le-am văzut numai pe internet”, a spus Iolkina.

Un oficial de la Ministerul rus al Apărării care a cerut să nu fie numit pentru că nu era autorizat să comenteze chestiunea, a negat cu totul că asemenea medalie ar fi existat.

„Nu a fost nici o eliberare a Crimeii. A fost un referendum și oamenii au decis”, a spus oficialul.

Glenn Kates face parte din unitatea pentru Crimeea a serviciului ucrainean al Europei Libere.

Traducere de Mircea Țicudean
XS
SM
MD
LG