Linkuri accesibilitate

„Lupta pentru sufletele moldovenilor va fi crâncenă, iar Moscova se va implica mai mult ca niciodată” (Nicolae Negru/Ziarul Național).După lansarea Barometrului Opiniei Publice, Nicolae Negru publică în „Ziarul Naţional” un comentariu despre sondajele de opinie. Autorul scrie între altele că „lupta pentru sufletele moldovenilor va fi crâncenă, iar Moscova se va implica mai mult ca niciodată, căci e ultima ei șansă de a recuceri pașnic Republica Moldova”. „Trebuie să ne așteptăm la noi embargouri și provocări, inclusiv la infiltrarea unor „omuleți verzi” și „turiști politici”. Conștientizarea pericolului rusesc favorizează partidele care le pot propune în continuare alegătorilor un adăpost european, stabil, pașnic, prosper”, notează Nicolae Negru.

Stela Mihailovici scrie în „Ziarul Naţional” că cetățenia Republicii Moldova este tot mai căutată de ucraineni și ruși, după ce Uniunea Europeană a anunțat că moldovenii vor putea circula fără vize în spațiul Schengen începând cu 28 aprilie. Potrivit autoarei, site-urile de anunțuri din Ucraina abundă în ultimele luni de mesaje postate de intermediari care se oferă să perfecteze pașapoarte moldovenești contra unor sume ce variază între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de urgența pe care o cere clientul. Aceștia susțin că procedura este „legală și garantată”, iar serviciile sunt oferite la „prețuri rezonabile”.

În editorialul său „Dacă NATO nu e, nimic nu e!”, publicat în „Timpul”, Constantin Tănase notează că nicio guvernare de la Chișinău nu a avut curajul să spună că „Rusia este inamicul strategic al R. Moldova”. „La un moment dat s-a crezut că imperiul sovietic a murit și pe ruinele lui nu se va mai putea înălța un alt imperiu. Putin a demonstrat întregii lumi că se poate. Crimeea a fost „recuperată”. Toți analiștii și politicienii serioși și responsabili înțeleg că Rusia nu se va opri aici. Numai conducerea noastră democrată și proeuropeană e calmă și optimistă. Ea nu admite că într-o bună zi te poți trezi cu „omuleții verzi” ai lui Putin, ocupând Chișinăul”. Autorul notează că Moldova nu va deveni niciodată membră a UE, dacă nu va deveni, mai întâi, membră a NATO. „Ce întreprind actualele elite în această direcție? Absolut nimic! Atunci de ce eu trebuie să le cred că vor apropierea Moldovei de Europa, dar nu de Rusia!?”, se întreabă retoric Constantin Tănase.

Ion Preaşca scrie în „Adevărul” că autorităţile de la Chişinău au lăsat pe ultimul moment depunerea cererii argumentate de recurs la Curtea de Apel din Paris, în procesul de arbitraj comercial internaţional intentat de firma Energoalians din Ucraina împotriva Republicii Moldova. Termenul expiră vineri, 25 aprilie, iar Guvernul de la Chişinău speră că de această dată instanţa va respinge pretenţiile părţii ucrainene. În octombrie 2013, Republica Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari, pentru că întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica nu ar fi achitat energia electrică livrată acum zece ani. Socilitat de „Adevărul”, profesorul universitar Victor Volcinschi, arbitrul moldovean în acest proces, susţine că a avut suficiente argumente pentru a da câștig de cauză firmei de la Kiev. Ion Preaşca mai scrie că serviciile avocaţilor care vor reprezenta Moldova în faţa Curţii de Apel Paris costă 192.180 de dolari.

Jurnal de Chişinău” scrie că în ultimele zile a sporit considerabil numărul cetăţenilor moldoveni care solicită un paşaport biometric. Dacă în luna ianuarie, anul curent, s-au depus 16 000 de cereri, şi în februarie 16800, atunci în martie au fost înregistrate deja 27 227 de cereri. „Cetăţenii au posibilitate să-şi perfecteze un paşaport biometric timp de 3, 6, 24 de ore, 5, 10, 15, 30 de zile, preţul variind de la caz la caz. În acest moment, ca şi în trecut, cei mai mulţi dintre beneficiarii noştri solicită un paşaport, perfectat în 30 de zile, cu cel mai mic preţ, de 700 de lei. Un paşaport perfectat în trei ore îl costă pe solicitant 2280 de lei”, a declarat Ludmila Ispravnic, şefa Direcţiei acte de identitate şi evidenţă a populaţiei a Î.S. „Registru”.
XS
SM
MD
LG