Linkuri accesibilitate

Criza ruso-ucraineană: confruntări militare și tensiuni diplomatice


În apropiere de Slaviansk la un punct de control în estul Ucrainei
În apropiere de Slaviansk la un punct de control în estul Ucrainei

Barack Obama a acuzat Moscova că nu respectă „nici litera, nici spiritul” înțelegerii de la Geneva de săptămâna trecută.



Ministerul rus al Apărării a anunțat noi exerciții militare de-a lungul graniței cu Ucraina la numai câteva ore după ce trupele ucrainene au ucis câțiva insurgenți pro-ruși în estul Ucrainei. Ciocnirile au fost primele de când președintele interimar Olexandr Turcinov a ordonat reluarea marți a operațiunilor militare din estul Ucrainei, unde protestatarii pro-ruși și indivizi înarmați mascați au ocupat clădiri administrative în cel puțin 10 orașe, ridicând puncte de control.

La Sankt Petersburg președintele rus Vladimir Putin a deplâns ceea ce a numit „operațiunea punitivă” ucraineană și a amenințat Kievul cu consecințe nespecificate.

„Dacă guvernul de la Kiev folosește armata împotriva propriilor cetățeni, asta este în mod limpede o crimă foarte gravă”, a spus Putin. Într-o declarație mai târzie purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că ultimele evoluții din Ucraina ridică semne de întrebare serioase despre legitimitatea alegerilor prezidențiale ucrainene programate pentru 25 mai.

Ceva mai devreme, ministrul apărării Serghei Șoigu a anunțat noi exerciții militare în sudul și vestul Rusiei ca reacție la tulburările în creștere din estul Ucrainei și la exercițiile NATO din Polonia.

„Trebuie să reacționăm cumva la aceste evoluții”, a spus ministrul în remarci televizate.

Agenția Associated Press (AP) amintește că Rusia are deja zeci de mii de militari staționați în regiunile de-a lungul graniței cu Ucraina. Noile exerciții militare rusești vor implica trupe terestre din sud și vest și patrularea frontierei de către aviația de luptă – a spus Șoigu. El a citat surse neprecizate care ar spune că Kievul a desfășurat peste 11.000 de militari și 160 de tancuri împotriva insurgenților pro-ruși, al căror număr l-a estimat la numai 2000. Aceste cifre nu pot fi verificate deocamdată din surse independente.

Guvernul Ucrainei și Occidentul au acuzat Rusia că dirijează și ajută insurgenții și se tem că Putin ar avea nevoie de un pretext ca să invadeze estul Ucrainei. Putin neagă că în acea regiune ar acționa agenți ruși, dar insistă că Moscova are dreptul să intervină militar pentru apărarea etnicilor ruși care alcătuiesc o minoritate substanțială în Ucraina de est.

Ceva mai devreme la Tokio președintele Statelor Unite, Barack Obama, a acuzat Moscova că nu respectă „nici litera, nici spiritul” înțelegerii de la Geneva de săptămâna trecută. Dacă această stare de lucruri continuă, a avertizat Obama, „vor fi noi consecințe și sancțiunile vor fi înăsprite”.

AP scrie că în vreme ce publicul american se pronunță predominant împotriva unei acțiuni militare anti-ruse, Obama speră ca Putin să cedeze sub presiunea unor sancțiuni economice care îi au ca țintă pe unii din colaboratorii lui apropiați. Dar succesul acestei strategii depinde și de țările europene aflate în relații comerciale strânse cu Rusia, care se tem că sancțiunile ar avea efect de bumerang.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus astăzi din nou că Ucraina și partenerii ei occidentali sunt cei care nu respectă acordul de la Geneva. Lavrov a spus că americanii sunt și ei răspunzători pentru ceea ce a numit crimele împotriva rusofonilor din estul Ucrainei, despre care a spus că ar fi puse la cale în mare măsură de neo-naziști.

Ministerul de Interne al Ucrainei a spus că armata și forțele de poliție speciale au ucis „până la cinci teroriști” și au distrus trei puncte de control la nord de Sloviansk, oraș aflat la 160 de kilometri vest de granița rusă care s-a transformat într-un punct central al insurgenței. În declarația ministerului ucrainean se spune că a fost rănit un membru al forțelor guvernamentale.

Stella Horoșeva, purtătoare de cuvânt a rebelilor din Sloviansk, a spus că doi luptători pro-ruși au fost uciși la un punct de control dintr-un sat la zece kilometri nord de oraș. Ea a mai spus că se verifică în spitale dacă nu sunt și alți morți sau răniți.

Agenția Associated Press scrie că în orașul Sloviansk situația era astăzi calmă, dar punctele de control din interiorul urbei erau abandonate și nu era limpede unde sunt insurgenții care le administrau. Horoșeva a spus mai târziu că milițiile pro-ruse ar fi recâștigat controlul asupra punctelor disputate și că luptătorii sunt gata să respingă orice atac din partea trupelor guvernamentale. „Suntem gata să repetăm Stalingradul”, a spus Horoșeva agenției AP, într-o referire la cea mai faimoasă victorie sovietică din al doilea război mondial.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG