Linkuri accesibilitate

Barometrul de Opinie Publică și scăderea semnificativă a susținerii PCRM


Liberalizarea regimului de vize, arma electorală a partidelor din Coaliţie, s-ar putea să nu fie muniţia ideală în condițiile în care fiecare al doilea respondent consideră că va putea călători fără vize în UE datorită conjuncturii externe şi nu datorită eforturilor guvernării.



La Chişinău Barometrul Opiniei Publice, prezentat astăzi de Institutul de Politici Publice, arată că Partidul Comunistilor se menţine în topul preferinţelor electoratului. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, comuniștii ar obține 24%, urmați de PLDM cu 15%, PD şi PL cu câte 8%. Aceste date contrazic rezultatele unui alt sondaj de opinie prezentat ieri de o nouă companie de cercetare sociologică, Fondul Opiniei Publice, care sugerează că scorul PCRM ar fi mai mare, de 34%, iar în viitorul Parlament ar putea accede şi Partidul Socialiştilor. Barometrul arata, de asemenea, că pentru 61% din populația R. Moldova, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana este foarte importantă. Dar dacă ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, 29% dintre moldoveni ar vota pentru UE, în timp ce 22% pentru Uniunea Vamala. O treime din respondenți sînt indecisi.

Barometrul Opiniei Publice estimează că cetățenii moldoveni sunt împărţiţi aproape egal atunci când e vorba despre sprijinul aderării la Uniunea Vamală sub oblăduirea Rusiei, pe de o parte, şi opțiunea proeuropeana. Dacă acum ar avea loc un referendum, pentru UE ar opta 44%, în raport cu 45% pentru Uniunea Vamală.

Puşi în situaţia să aleagă strict doar una dintre cele două Uniuni, pentru aderarea la UE ar vota 29% dintre respondenţi, comparativ cu 22% pentru Uniunea Vamală, iar o treime sunt indecişi.

În acelaşi timp sondajul arată că pentru 61% dintre respondenţi asocierea cu UE este importantă.

Iată cum explică această stare de lucruri directorul IPP, Arcadie Barbăroşie: „Există un fel de balanţă. Dacă o să analizaţi datele sondajelor realizate începând cu un an jumătate în urmă o să observaţi că tendinţa se păstrează. Personal credeam că după evenimentele din Crimeea va scădea cu mult număr celor care susţin Uniunea vamală. Nu s-a petrecut încă schimbarea. Dar poate nici nu se va petrece, pentru că există mituri care trebuie demontate. Pe de altă parte oamenii încă nu percep diferenţele asocierii şi aderării la UE şi la cea Vamală.”

Datele Barometrului contrazic rezultatele unui alt sondaj prezentat cu numai o zi înainte de o companie de cercetare sociologică Fondul Opiniei Publice, cercetare ce sugerează că acei care preferă Uniunea Vamală au o superioritate numerică covârşitoare de 57%, în raport cu 36% care vor aderarea la UE.

Această diferenţă mare, care vine în contradicţie cu toate sondajele realizate în ultimii doi ani, poate fi explicată prin faptul că sondajul a fost realizat doar la Chişinău şi Bălţi spune vicepreşedintele Asociaţiei Demografilor şi Sociologilor Andrei Dumbrăveanu:
„Diferenţa este foarte mare pentru că s-a făcut un eşantion eronat. Sondajul a fost efectual în Bălţi unde mediul este rusofon şi este dezinformat sigur că putem să avem aceste date eronate.”

Şi la capitolul preferinţelor electorale cele două sondaje prezintă cifre diferite, dar, în fond, tendinţa rămâne aceeaşi şi anume că PCRM continuă să fie formațiunea cea mai populară. Doar că sondajul realizat de Fondul Opiniei Publice sugerează că popularitatea comuniştilor se menţine cu 34% din preferinţe, echivalând cu numărul de voturi pe care le-ar putea obţine partidele liberal democrate. Iar în viitorul Parlament, potrivit sondajului, ar putea accede şi Partidul Socialiştilor, care alături de comunişti promovează cu înverşunare aderarea la Uniunea Vamală.

De cealaltă parte Barometrul Opiniei Publice constată că PCRM este în scădere şi că voturile pe care le-ar putea acumula partidele de dreapta depăşesc pe cele ale comuniştilor.

Directorul IMAS Chişinău, Doru Petruţi, care după avalanşa de sondaje din 2010 a promis că nu mai comentează sondajele realizate de alte companii, spune că s-a lăsat pradă emoțiilor când a văzut cifrele prezentate de cele două sondaje, pe care le-a şi comentat: „PSRM - 6.3%, sondajul de ieri, în condiţiile în care pragul electoral este de 6.0%. Desigur, premiera asta e finanţată de dl. Igor Dodon care a plătit şi publicarea la Pro TV înainte de principalul jurnal al zilei. PCRM – 24.3%, sondajul de azi, desigur, o altă premieră, voturile partidelor de dreapta depăşesc pe cele ale PCRM.

Mă întreb care or fi realizările Guvernării actuale ce au determinat o scădere semnificativă a PCRM în sondaj. Da, ştiu ce urmează... reacţiile unor isteţi care înţeleg că prin publicarea unor date neconforme cu realitatea susţin Republica Moldova, parcursul ei european, că eu sunt agentul nu ştiu cui, că IMAS e împotriva tuturor. Şi eu îmi doresc un parcurs sănătos pentru această ţară, dar nu cu un astfel de preţ.”

Arcadie Barbăroşie a explicat că scăderea semnificativă a scorului PCRM de la 34 la 24% în ultima jumătate de an s-ar datora însăşi comportamentului agresiv şi mesajelor negative transmise de opoziţia comunistă, iar partidele din coaliţie câştiga teren întrucât nu se mai ceartă între ele. Barometrul sugerează însă că liberalizarea regimului de vize, arma electorală de care partidele din Coaliţie deja fac uz, s-ar putea să nu fie muniţia ideală în condițiile în care fiecare al doilea respondent consideră că va putea călători fără vize în UE datorită conjuncturii externe şi nu datorită eforturilor guvernării.
Previous Next

XS
SM
MD
LG