Linkuri accesibilitate

Şefii diplomațiilor franceze şi germane la Chişinău: „Vom încerca să semnăm în liniște Acordul de Asociere între Moldova şi UE”


Fank-Walter Steinmeier (dreapta), Iurie Leancă (centru) şi Laurent Fabius (stânga) la Chişinău
Fank-Walter Steinmeier (dreapta), Iurie Leancă (centru) şi Laurent Fabius (stânga) la Chişinău

Vizita lui Fank-Walter Steinmeier şi Laurent Fabius vine după cea a unor importanţi senatori americani.



Tensiunile din Ucraina, apropierea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, au ridicat mult „valoarea diplomatică” a Moldovei în ultimele luni. După un şir de importanţi senatori americani, astăzi s-au aflat la Chişinău, miniştrii de externe ai Germaniei şi Franţei, Fank-Walter Steinmeier şi Laurent Fabius. Alături de colegul lor polonez, cei mai activi şefi ai diplomaţiilor europene în eforturile de a găsi o soluţie diplomatică în Ucraina. Steinmeier şi Fabius au ţinut o conferinţă de presă împreună cu premierul Iurie Leancă:

Cei doi miniștri de Externe, de la Berlin și Paris, au exprimat mari îngrijorări în legătură cu prelungirea crizei din Ucraina și au dat asigurări că Germania și Franța nu vor permite divizarea Ucrainei. Ei au spus că țările lor nu se implică într-un conflict dintre Vest și Est, dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă.

Diplomații europeni au menționat că e nevoie de un dialog și că ar fi în interesul tuturor să se găsească o soluție pentru depășirea crizei din Ucraina. Șefii celor două diplomații, germană și franceză, au declarat că au venit la Chișinău într-un moment foarte important, când domină nesiguranța și instabilitatea în zonă.

Și au mai subliniat că guvernele lor încurajează munca depusă, până acum, în privința promovării reformelor, cerând ca aceste reforme să fie continuate. Ministrul de Externe german Frank Walter-Steinmeier a declarat: „Vom încerca să semnăm în liniște Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE”. Europa si Rusia nu se întrec într-un joc de-a cine atrage mai multe ţări, iar Republica Moldova trebuie să aibă relaţii bune cu ambele, a mai spus Steinmeier.

Tot el a menționat că Germania și Franța asigură Moldova că poate avea încredere în parteneriatul cu Uniunea Europeana care nu este îndreptat împotriva nimănui. Demnitarul de la Berlin a mai spus că acordul moldo-comunitar va fi semnat, până la finele lunii iunie.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a precizat că semnarea Acordului de Asociere la UE este importantă pentru Moldova întrucât produsele moldovenești vor avea acces pe piața europeană, unde deja sunt comercializate. El a mai spus că Germania și Franța, fiind a patra și a cincea putere în lume, sunt decise să sprijine Moldova, pe calea eurointegrării. Și a adus drept exemplu ridicarea regimului de vize pentru cetățenii Moldovei care pot călători liber, în spațiul comunitar, începând cu ziua de 28 aprilie. Diplomatul francez a declarat că nu există nicio contradicție în relația cu Federația Rusă. Și că este nevoie de dialog.

Solicitați de Europa Liberă să spună ce perspectivă europeană are Moldova, după semnarea Acordului de Asociere la UE, demnitarii occidentali nu au dat un răspuns concret, dar au precizat că perspectiva europeană o decide statul și cetățenii lui.

Jurnaliștii străini l-au întrebat pe premierul Iurie Leancă despre problema transnistreană și dacă regiunea separatistă poate fi folosită ca o armă împotriva parcursului european al Moldovei. Șeful cabinetului de miniștri a spus că acest conflict există din momentul proclamării independenței Moldovei și că reunificarea țării este o prioritate pentru actuala guvernare. El a reiterat că trebuie găsită o soluție care să consolideze societatea de pe cele două maluri ale Nistrului, pe calea eurointegrării.
Iurie Leancă a afirmat că situația din zona de est a țării e tensionată, de 23 de ani, dar că e sub control și că este în interesul tuturor actorilor implicați în soluționarea conflictului transnistrean să găsească o soluție durabilă.

Cei doi miniștri de Externe și-au exprimat regretul că runda de negocieri în formatul „5+2”, programată să aibă loc la Viena, a fost contramandată, dar ei au dat asigurări că Germania și Franța vor depune eforturi pentru reunificarea Republicii Moldova. Ei au subliniat că soluţionarea conflictului transnistrean va contribui la eliminarea barierelor pe continentul european.
Previous Next

XS
SM
MD
LG