Linkuri accesibilitate

Cine şi ce mai ştie astăzi despre Vladimir Ilici Lenin?


Statuia lui Lenin în oraşul Sloviansk din estul Ucrainei, ocupat de separatiştii pro-ruşi, 14 aprilie 2014
Statuia lui Lenin în oraşul Sloviansk din estul Ucrainei, ocupat de separatiştii pro-ruşi, 14 aprilie 2014

Vox populi pe străzile Chişinăului.


Este 22 aprilie, ziua de naştere a cui? Pentru câteva generaţii, 22 aprilie a fost o dată pe care au învăţat-o şi sărbătorit-o încă din anii grădiniţei. Şi astăzi, cine mai ştie ce despre Vladimir Ilici Lenin? Impresii de pe străzile Chişinăului, strânse de Alla Ceapai:

„Când eram în copilărie data asta se consemna ca mare sărbătoare, ziua de naştere a lui Vladimir Ilici Lenin – „вождь мирового пролетариата”, cum se spunea pe atunci. Despre el se zicea atunci chipurile că apără pe cei sărăci şi clasa muncitoare. „Вся власть советам” şi „Пролетарии всех стран, соединяйтесь!” erau lozincile lor.”

Europa Liberă: Dar poezii despre Lenin aţi învăţat?

„Sigur. „Mama pâine albă coace / Noi trăim frumos / Pentru pace, pentru Pace / Mulţumim frumos”. Iată oamenii de vârsta mea, din generaţia mea mai ştiu de Lenin, dar iată tânăra generaţia practic nu ştie nimic.”

Europa Liberă: Poezii despre Lenin cunoaşteţi?

„Nu, noi nu am învăţat aşa ceva.”

„Я маленькая девочка, играю и пою, я Ленина не видела, но я его люблю!”

„A fost copil şi Lenin, a fost şi el şcolar… mai departe nu ţin minte.”

„Lenin a fost un conducător comunist pe vremea URSS. El se concentra să construiască un stat cât mai puternic şi totalitarist.”

„A fost un, nu domnitor, dar conducător al Imperiului Rus. Altceva… detalii din viaţa lui precis că nu ştiu.”

„Despre Lenin nu pot să spun nici un cuvânt.”
Ce știu despre Lenin tineri și copii din mai multe foste republici sovietice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00


„Am citit toate lucrările lui, toate cele 55 de volume. Ce pot să vă zic. El a fost un comandante al revoluţiei, aşa cum a fost şi Fidel în Cuba sau Che Guevara. Cea mai mare greşeală a lui Lenin, printre multele merite ale acestei figuri marcante, greşeală sistemică, aş spune chiar, a fost împărţirea ţării în republici naţionaliste. A fost o greşeală colosală, o bombă cu efect întârziat, care a explodat în 91 şi a distrus URSS. Cât despre meritele lui, ce să zic, el este un comandante, el şi-a făcut treaba aşa cum trebuia.”

„Era un conducător al Imperiului Rus din 1917 când a fost revoluţia bolşevică. Atât ştiu despre el.”

Europa Liberă: În cărţile de istorie cum este înfăţişat Lenin, ca un personaj pozitiv sau negativ?

„Mai mult ca un personaj negativ. Dar atitudinea mea personală e neutră, pentru că nu cunosc prea multe despre el şi despre ce a făcut.”

„Am aceleaşi cunoştinţe de la şcoală, doar că noi discutasem şi despre o latură mai pozitivă ca om care avea şi pasiuni artistice, chestii mai pozitive. Dacă nu mă înşel avea o pasiune pentru pictură, sau colecţiona ceva.”

„Este un personaj dualist. Poate fi considerat şi un personaj pozitiv pentru nivelul economic al ţării care prospera. Dar pentru populaţie cred că a fost un personaj mai negativ pentru că era un despot, am putea spune.”

„A fost un om cumsecade. O ţinut conducerea în ţară, în toată Rusia. Eu ştiu ceva bun despre el, nu pot spune nimic rău. Şi pentru oameni bine a fost pe timpul lui şi economia înflorea. Şi atunci o fost bine, dar nici acum nu e rău. Trăim fiecare cum poate.”

„Într-o culoare albă sau neagră cred că e imposibil să reflectăm asupra perioadei legate de Lenin, dar ţara trebuia construită altfel.”
Ce știu copiii Moldovei despre Lenin și istoria lui...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Previous Next

XS
SM
MD
LG