Linkuri accesibilitate

Boston: maraton internațional și o aniversare


La startul maratonului de la Boston, care este cel mai vechi din lume, ajungând la ediția a 118-a, s-au înscris anul acesta 36.000 de oameni



Peste 30.000 de oameni au participat luni la maratonul internațional de la Boston, la un an după ce el a fost ținta unui dublu atac cu bombă soldat cu trei morți și 260 de răniți. O relatare despre atmosfera și rezultatele noii ediții.

Noua ediție a maratonului internațional de la Boston a fost păzită de sute de membri ai forțelor de securitate, unii postați pe acoperișuri, ajutați de elicoptere și de câini antrenați să descopere explozivi. Au fost instalate sute de camere de supraveghere.
La Boston lîngă locul celor două explozii de anul trecut
La Boston lîngă locul celor două explozii de anul trecut
Nu s-au petrecut nici un fel de incidente neprevăzute.
Cursa feminină a fost câștigată pentru a treia oară de kenyana Rita Jeptoo într-un timp record: 2 ore, 18 minute, 57 de secunde. După alergare Rita a spus că acum se poate bucura de victorie, spre deosebire de anul trecut.

La bărbați a câștigat americanul Meb Keflezighi în 2 ore, 8 minute și 37 de secunde. Născut în Eritreea, el devine primul câștigător american al maratonului de la Boston din 1983. Alergătorul avea înscrise lângă numărul de concurs cu litere negre numele victimelor de anul trecut.

La startul maratonului de la Boston, care este cel mai vechi din lume, ajungând la ediția a 118-a, s-au înscris anul acesta 36.000 de oameni, a doua cea mai numeroasă participare din istorie.
Comemorînd victimele atentatelor de la Boston...
Comemorînd victimele atentatelor de la Boston...
Printre participanți s-au numărat unii care nu au putut termina cursa de anul trecut din cauza celor două explozii petrecute aproape de linia de sosire.
La ora 14:49 de minute spectatorii au păstrat un moment de reculegere la finiș, apoi au izbucnit în urale.

Una din participante, Martha Capps, a spus corespondentului Reuter că noua ediție a maratonului a fost minunată și că ea una a crezut mereu ce spuneau oamenii, anume că de data asta Boston este cel mai sigur oraș de pe planetă. Alt participant, Richard Pelletier, a spus că securitatea a jucat un rol mai mare decât oricând dar cu sau fără ea maratonul de la Boston a fost cel mai mare eveniment sportiv al zilei.

Joe Ebert, din Hampton, statul New Hampshire, a asistat la maraton exact în locul unde se afla la ediția trecută, adică la linia de sosire, unde au explodat cele două bombe. „Am vrut să le arăt că nu ne pot înfrânge. Ba chiar cred că asemenea nenorociri ne fac mai puternici”. AP relatează că printre spectactori s-a aflat tot aproape de finiș Jeff Bauman, care și-a pierdut ambele picioare din cauza atacurilor cu bombă de anul trecut. A fost prima oară când a revenit la scena tragediei și a spus că se simte foarte bine.

Sabrina Dello Russo, de 38 de ani, din Boston, a alergat ieri primul ei maraton pentru prietena ei bună Roseann Sdoia, care și-a pierdut piciorul drept anul trecut. „Este modelul meu” – a spus Sabrina despre Roseann, adăugând că ori de câte ori aleargă își simte prietena alături.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a felicitat prin Twitter pe câștigătorul cursei masculine Meb Keflizighi și pe Shalane Flanagan, americanca cu timpul cel mai bun la ediția actuală, scriind că le-au dat compatrioților motive de mândrie.
Tamerlan și Dzokhar Tsarnaev într-o fotografie a FBI
Tamerlan și Dzokhar Tsarnaev într-o fotografie a FBI
Giokar Țarnaiev, de 20 de ani, urmează să fie judecat pentru atacul de anul trecut și ar putea primi pedeapsa capitală.

Procurorii spun că el și fratele lui mai mare, etnici ceceni mutați în Statele Unite în urmă cu peste zece ani, au pus la cale atacurile cu bombe ca răzbunare pentru războaiele purtate de americani în țări musulmane.

Tamerlan Țarnaiev, de 26 de ani, a murit în confruntarea cu poliția la câteva zile după atentat.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG