Linkuri accesibilitate

UNICEF Moldova: „Problema drepturilor copilului trebuie să fie abordată foarte serios de autorităţi”


Date colectate din 12 mii de gospodării, despre nutriţia, instruirea, dezvoltarea şi protecţia copilului.



Un studiu al agenției ONU pentru copii, UNICEF, spune că accesul copiilor și mamelor la îngrijire medicală și educație în Republica Moldova era pe cale de a se îmbunătăți în ultimii ani. În rezumat, concluziile acestui studiu dat publicității la Chișinău.

Drept indici de referinţă pentru a aprecia bunăstarea familiilor cu copiii au servit datele colectate din 12 mii de gospodării, despre nutriţia, instruirea, dezvoltarea şi protecţia copilului. Comparativ cu ultimul studiu, din 2005, sub semnul unei evoluţii spre bine este grija faţă de sănătatea copiilor.

Datele arată că cei mai mulţi părinţi, circa 89%, vaccinează copiii pentru a preveni bolile. De asemenea, s-a diminuat riscul naşterilor
Ministrul Andrei Usatîi
Ministrul Andrei Usatîi
premature şi a diferitor boli ce pot fi cauzate de alimentaţie, constată ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi: „Studiul din 2012 arată că cu 21 de procente, copiii au mai puţină anemie. Este un indicator foarte important, ceea ce relevă că calitatea vieţii copiilor, nutriţia copiilor, grija faţă de copii s-a îmbunătăţit. De asemenea, a scăzut aproape de două ori anemia în rândul femeilor gravide, de la 40 la 26 de procente.”

Autorii studiului au ajuns la concluzia că cei mai vulnerabili copii cresc în familii sărace şi preponderent în mediul rural. Aceştia sunt de patru ori mai expuşi riscului de a avea reţinere în creştere, au mai puţine şanse la o educaţie timpurie şi la servicii sociale.

Aceste discrepanţe care au efect asupra calităţii vieţii copiilor se atestă, între altele şi la nivel de asigurare cu apă potabilă, remarcă Ministrul Sănătăţii: „Studiul a scos în evidenţă şi unele discrepanţe în primul rând între condiţiile de viaţă între copiii din zona rurală şi cea urbană. La capitolul asigurare cu apă potabilă, asigurare cu condiţii igienice personale şi asigurare cu sanitaţie în general. Alt aspect ar fi încă un număr destul de înalt cu retard în dezvoltarea fizică şi mentală. Este în descreştere, de la 8-6 procente, dar este încă destul de înalt.”

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, a spus azi că datele studiului trebuie să fie luate în vedere mai ales de guvern, de la care se aşteaptă acţiuni de susţinere a familiilor vulnerabile. „Protecţia copiilor este un alt domeniu care cere o intervenţie promptă.”

Datele Studiului arată că 48% din copiii de până la 12 ani sunt pedepsiţi cu bătaie iar 69 de procente sunt supuşi violenţei psihologice: „Problema drepturilor copilului trebuie să fie abordată foarte serios de autorităţi, în special problema violenţei faţă de copil. Conform studiului fiecare al doilea copil cu vârsta între 2 şi 14 ani este supus pedepselor corporale. În acest domeniu un rol deosebit le revine şi ONG-urilor, pentru a instrui părinţii în privinţa educării şi disciplinării pozitive a copiilor. De asemenea, trebuie abordată problema sărăciei. Iată de ce sistemul social trebuie să fie orientat spre susţinerea familiilor cu mulţi copiii, care sunt şi cele mai sărace.”

Bunăstarea copiilor, care reprezintă circa o treime din populaţia ţării
Tatiana Potîng
Tatiana Potîng
este una din preocupările constante ale autorităţilor, spune viceprim-ministra Tatiana Potâng. În opinia ei, de la rezultatele acestui studiu trebuie să pornească o suită de acţiuni, din partea tuturor actorilor sociali: „Metodologia aceasta nu admite să activăm disparat, unilateral în combaterea acestor fenomene. Este important ca toţi actorii, toate instituţiile care se fac responsabile, pe de o parte de prevenire iar pe de altă parte de eradicarea acestor fenomene, şi anume educaţia, sănătatea şi protecţia socială să lucreze conjugat.”

Copiii din Moldova continuă să fie afectaţi de migraţie. Aceasta este o altă constatare din studiu, care arată că fiecare al cincilea copil are un părinte plecat peste hotare. În opinia experţilor pericolele care îi pândesc pe aceştia sunt multiple, între care abandonul şcolar, delincvenţa şi riscul de a deveni victime ale traficului de fiinţe umane.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG