Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Putem să înțelegem că dl. Putin nu exclude recunoașterea independenței Transnistriei”


Prime reacții din lumea presei la ultimele declarații ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin.



Declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin vizând regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu trebuie privite separat de viziunile sale în subiectul Crimeii, şi Ucrainei, în general, crede editorialistul de la Ziarul Naţional, Nicolae Negru: „Am putea vorbi, convenţional, despre o doctrină Putin, care consideră că frontierele pot fi schimbate, ascultând voinţa populaţiei, voinţa poporului. Aşa consideră el că s-a procedat în Crimeea. El zice că nu a avut soluţia finală până nu a aflat ce spun oamenii la referendum.

Putin înţelege într-un mod pervers modul de organizare a referendumului. El consideră că armata rusă trebuie să asigure corectitudinea desfăşurării unui referendum. Numai atunci când armata rusă este prezentă cetăţenii unei regiuni, a unui teritoriu aparţinând altui stat pot să-şi expună liber punctul de vedere. În cazul de faţă, noi avem deja trupe ruse pe teritoriul Transnistriei a Republicii Moldova.
Vladimir Putin despre așa numita „blocadă” a regiunii transnistrene de către Ucraina și R. Moldova'
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00


Prin urmare, dacă să credem logicii lui Putin, se poate conta pe referendumurile care au avut loc deja în regiunea transnistreană. Astfel putem să înţelegem că nu exclude domnul Putin recunoaşterea independenţei Transnistriei în conformitate cu scrisoarea care i-a fost adresată de către Sovietul Suprem din regiunea transnistreană.”

Nicolae Negru observă că şi cu această ocazie Vladimir Putin a ţinut să preia terminologia privind pretinsa „blocada a regiunii transnistrene” din partea Chişinăului, dar şi a Ucrainei:
„Putin a doua oară vorbeşte despre aşa zisa blocadă. A vorbit despre aşa zisa blocadă atunci când ia telefonat prima dată lui Obama în legătură cu evenimentele din Ucraina. Atunci el s-a pronunţat pentru ridicarea acestei „blocade”, care, de fapt, nu există. Asta ar însemna că Putin are un plan oarecare. Pedalarea pe „blocajul” care nu există ar fi un moment justificativ în cazul anumitor acţiuni îndreptate împotriva Republicii Moldova.”

În opinia comentatorului Vladimir Soloviov, redactor şef al publicaţiei moscovite „Kommersant” ediţia de Chişinău, declaraţia lui Putin că oamenii din regiunea transnistreană trebuie să aibă dreptul să-şi decidă singuri soarta este una contradictorie, întrucât ridică mai multe semne de întrebare: „Declaraţia lui Putin poate fi interpretate, pe de o parte, că cetăţenii transnistreni şi-au decis soarta la referendumul din 2006, când majoritatea au optat pentru independenţa regiunii şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă.

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu a concretizat dacă acum trebuie de luat în consideraţie rezultatele acelui referendum. Putin nu a stat să formuleze foarte clar din ce va reieşi acum partea Rusă în acţiunile sale. Cred că acum declaraţiile lui Putin vor fi interpretate în diferite feluri.

Cel puţin un lucru important pentru Chişinău a lipsit în declaraţia lui Putin, şi anume nu a fost pomenit nimic despre integritatea teritorială a Republicii Moldova, despre care Putin vorbise de exemplu în 2012 când a fost reales preşedinte. Atunci Putin printre multele decrete a semnat şi cel privind reglementarea conflictului transnistrean, unde se menţiona păstrarea integrităţii teritoriale a Moldovei. Cred că acum trebuie să aşteptăm nişte precizări din partea părţii ruseşti, din partea diplomaţiei ruse privind această poziţie exprimată de Putin, întrucât chiar recent Serghei Lavrov spunea că conflictul trebuie soluţionat ţinând cont de integritatea teritorială a Moldovei.

Declaraţia lui Putin pare destul de contradictorie. Cei din Transnistria cu siguranţă pot vedea în această declaraţie un semnal că ar putea obţine independenţa. Dar cine cu excepţia Rusiei e gata să recunoască această independenţă? Deocamdată, cred că nimeni, cu excepţia poate a parţial recunoscutelor Abhazia şi Osetia. Dar vedem că pentru Rusia asemenea „mărunţişuri” nu contează.”

În opinia lui Vladimir Soloviov din declaraţiile preşedintelui rus e greu de dedus univoc ce perspective sunt trasate la Kremlin pentru Ucraina, în special pentru partea de est. Comentatorul remarcă că reacţiile Kremlinului sunt la fel de imprevizibile ca evoluţia situaţiei din Ucraina. Drept exemplu, Soloviov, aduce declaraţia din 4 martie a lui Putin precum că nu are de gând să anexeze Crimeea, iar peste câteva săptămâni Crimeea era deja parte a Rusiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG