Linkuri accesibilitate

Putem ieși din CSI, dar când să scoatem CSI-ul din noi? (Evenimentul zilei)


Unirea Republicii Moldova cu România va avea loc doar dacă cetățenii moldoveni vor dori acest lucru (T. Băsescu/Unimedia).Editorialistul Petru Bogatu publică pe blogul său o scurtă opinie care începe în felul următor: „Lumea se îndreaptă cu paşi rapizi spre un război de proporţii”. Acesta nu va fi, după părerea analistului, un război mondial, întrucât Rusia este sortită să lupte cu Occidentul de una singură, fără sprijinul vreunei puteri regionale, fiind părăsită până şi de China. Oricum, Putin a întrat în ring şi nu mai poate coborî din el fără o încăierare sângeroasă. În situaţia creată, lui nu-i rămâne altceva decât să forţeze o victorie de moral prin desprinderea estului Ucrainei, instalarea unei noi cortine de fier şi crearea unui internaţional sub comanda sa din care ar face parte Siria, Venezuela, Bolivia, Cuba, Coreea de Nord, Zimbabve, Bielorusia şi alte câteva ţări paria. Este exclus ca el să bată în retragere, deoarece orice repliere ar însemna că şi-a recunoscut înfrângerea. De acum încolo obiectivul numărul 1 al Occidentului devine răsturnarea regimului de la Kremlin, continuă autorul. În această ciocnire geopolitică, Putin nu are nicio şansă, chiar dacă speră să supravieţuiască precum Lenin în 1918 sau dinastia Kim din Coreea de Nord. Fostul „podpolkovnik KGB” nu are însă, spre deosebire de bolşevici sau comuniştii nord-coreeni, un liant ideologic care să-i cimenteze capacitatea de rezistenţă. Dacă războiul va dura totuşi mai mult timp, ceea ce nu-i exclus, coaliţia lumii libere va băga Rusia la carantină, se declară convins Petru Bogatu.

Putem ieși din CSI, dar când să scoatem CSI-ul din noi?”, se întreabă Mihai Ţurcanu în editorialul său publicat pe pagina electronică a ziarului Evenimentul Zilei. Autorul scrie că planurile de ieșire din cadrul Comunității Statelor Independente a fost inițiat de Ucraina după revoluție și apoi preluat de unele forțe politice din Moldova. „Dar îndată a întâmpinat o opoziție cruntă din partea majorității colegilor din legislativ. De unde atâta fidelitate la moldoveni pentru o organizație care nu numai este moartă astăzi, dar nici n-a trăit vreodată cu adevărat? (...) Se creează impresia că moldovenii, imediat după desprindere (de URSS) și-au cerut iertare pentru asta „stăpânilor”, fie s-au răzgândit, practică obișnuită a politicienilor de azi”, notează Mihai Ţurcanu.

Ion Preaşca scrie în Adevăruldespre unele venituri ale întreprinderilor politicienilor care conduc sau controlează principalele partide de guvernare - liberal-democratul Vlad Filat şi democratul Vlad Plahotniuc. Societatea Ipteh, unde Vlad Filat deţine 49,6% din acţiuni, prin intermediul Kapital Invest Company din Iaşi, a raportat pentru 2013 un profit de 5,62 milioane de lei. Deşi nu apare oficial ca proprietar, prin OTIV Prime Real Estate, Vlad Plahotniuc deţine aproape jumătate din capitalul centrului comercial Gemeni din Chişinău, care anul trecut a avut un profit de aproape 40 de milioane de lei, scrie Ion Preaşca.

În cadrul unui interviu acordat emisiunii „Alb&Negru” a portalului Unimedia, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că unirea Republicii Moldova cu România va avea loc doar dacă cetățenii moldoveni vor dori acest lucru, pentru că în statul vecin „sentimentul pro-unionist este de circa 80%”. „Ideea reunificării poate fi văzută și ca o alternativă la un mers pe un parcurs îndelungat la intrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Dacă vreodată veți avea probleme în parcursul către Uniunea Europeană, veți constata că au devenit insurmontabile aceste lucruri, sunați la București și spuneți „vrem să ne unim” și se va întâmpla”, a declarat Traian Băsescu.

În cadrul aceluiaşi interviu, şeful statului român a mai spus că și-ar dori ca Mihai Ghimpu și Partidul Liberal să revină în coaliția de guvernare de la Chișinău. „Dacă el va reveni în coaliția de guvernare, drumul pro-euroepan nu va fi întrerupt, dar va fi consolidat. Partidul dlui Ghimpu și Chirtoacă ar aduce un plus de credibilitate. Dl Ghimpu poate fi contestat ca și abordare în relația cu Alianța, dar nu i se poate contesta onestitatea și corectitudinea”, a mai declarat Traian Băsescu.

Victor Moşneag de la săptămânalul Ziarul de Gardă scrie că, la invitaţia soţiei judecătorului Gheorghe Popa, condamnat la şapte ani de închisoare pentru o mită de 200 de dolari, a mers acasă la familia magistratului. Gheorghe Popa a declarat că după ce a citit motivarea condamnării, i „s-a creat impresia că sentința nu este scrisă de judecător”. „Dacă se vrea în Europa cu jertfe, cu sânge, eu sunt gata să întind mâinile, pentru cătușe, iar copiii cred că ne vor urma”, a spus Natalia Popa, soţia magistratului care susţine că de mai bine de zece ani lucrează la Moscova.

Ziarul Naţional” face trimitere la agenţia Mediafax care îl citează pe senatorul român Mircea Geoană. Potrivit politicianului, Federaţia Rusă încearcă să creeze dificultăţi de natură politică şi strategică Ucrainei, urmărind două obiective. „Un prim obiectiv este crearea unei stări de spirit şi a unei situaţii în publicul ucrainean, indiferent de opţiunea acestora către Est sau către Vest, care să conducă la federalizarea sau confederalizarea Ucrainei. Este obiectivul strategic pe care Rusia îl are în Ucraina şi-n Republica Moldova, acela de a crea o situaţie în care prin arhitectură constituţională, partea prooccidentală a Ucrainei, respectiv a Moldovei să nu poată să ia o decizie dramatică de a se alătura UE sau NATO”, a declarat Mircea Geoană.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG